ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

40 000 över 65 inom äldreomsorgen är undernärda

Hugo Ewald · 17 Apr 2017
Uppdaterad 17 Apr 2017
I vissa kommuner är siffran så hög att mer än var fjärde är undernärd.

I vissa kommuner är siffran så hög att mer än var fjärde är undernärd. Foto: Alamy/IBL


En ny rapport visar på att närmare 40 000 äldre inom äldreomsorgen lider av undernäring. Och enligt statistik riskerar över 100 000 äldre att bli det. Det rapporterar Svenska dagbladet.

klar

Artikellänk är kopierad

Ungefär 39 500 äldre inom äldreomsorgen lider av undernäring, enligt statistik från Socialstyrelsen. Det rapporterar Svenska dagbladet.

Idag finns det ungefär 253 000 äldre över 65 år som har hemtjänst eller bor i ett korttidsboende eller ett särskilt boende. Det betyder alltså att ungefär 15,6 procent av dessa äldre är undernärda. Och ytterligare 117 500, eller 46,4 procent, riskerar att bli undernärda.

I vissa kommuner är siffran så hög att mer än var fjärde är undernärd, enligt statistik från det nationella kvalitetsregistret Senior alert, rapporterar Svenska dagbladet.

Till Svenska dagbladet säger Yngve Gustafson, professor i geriatrik vid Umeå universitet, att orsakerna främst beror på bristande resurser och bristande kompetens.

– Det är så onödigt och så skamligt att vi har så många gamla människor i Sverige som inte får i sig den mat och näring de behöver. Och är man undernärd har man fyra gånger ökad risk att dö.

Enligt Yngve Gustafson behövs det mer tid för att sitta med de äldre.

– Det måste finnas tid för att sitta med de äldre. Tid för att hjälpa de att få i sig maten. Men det största problemet är att man inte kan individualisera behoven. För man har inte ens kunskapen om vilka behoven är.

Åsa Regnér, äldreminister, hoppas att regerings satsning på ökad bemanning inom äldreomsorgen ska bidra till att de äldre får bättre måltider, bland annat genom att kommunerna anställer fler dietister.

– Det är förfärande siffror att så många lider av undernäring. Jag följer de här frågorna dagligen och tycker det är en fråga som vi måste jobba ännu mer med. Och det är en kunskap man behöver ha när man arbetar i äldreomsorgen, säger Regnér till Svenska dagbladet.

klar

Artikellänk är kopierad

Hugo Ewald
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro