ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

40 företag brottsmisstänkta – säljer smycken med farliga metaller

Johan Wikén · 7 Maj 2015
Uppdaterad 9 Maj 2015
Butikskedjorna misstänks för brott.

Butikskedjorna misstänks för brott. Foto: Press/All Over Press


Det kan vara lockande att handla billiga smycken. Men risken är stor att de innehåller för höga halter av farliga metaller, visar en riksomfattande granskning. Nu anmäls 40 företag.

klar

Artikellänk är kopierad

Jättarna Cubus och Glitter finns bland de 40 företag som är brottsmisstänkta för att ha sålt smycken med för höga halter av farliga metaller.

– I vissa smycken fanns det blyhalter på upp till 70-80 procent, det är jättehöga halter, säger Karin Alkell, inspektör på Kemikalieinspektionen.

Det är Kemikalieinspektionen som, i samarbete med landets kommuner, har granskat metallhalter i oäkta smycken under 2014. Nickel, bly och kadmium är ämnena som de har varit ute efter.

– Det farliga är att få i sig metallerna, inte att ha det på huden. Man vill inte att det ska komma ut i avfallsledet eller att små barn ska utsättas för det om de leker med smyckena, säger inspektören Karin Alkell.

Totalt har ungefär 500 butiker och 100 importörer och tillverkare kontrollerats. Över 1000 smycken köptes in i samband med granskningen. 18 procent av dessa smycken innehöll för höga halter av farliga metaller.

Bland annat fastnade ett halsband från Glitter i kontrollen. Halsbandet var slutsålt när testerna gjordes förra året.

– Vi testar alla produkter som vi får till vårt lager innan de går ut i butikerna. Det här halsbandet hade testats och inte avgett nickel, säger Yongan Kim, inköpschef på Glitter.

Men när Kemikalieinspektionen gjorde tester på ett antal halsband fastnade en produkt i kontrollen.

– Vi jobbar stenhårt med att testa så många produkter som möjligt, men det är inte rimligt att kunna testa hela volymen på ordern innan den går ut. Om något fastnar i våra eller andras kontroller stoppar vi produkten och drar tillbaka den från butik, säger Yongan Kim.

I det aktuella fallet har Glitter inte gått ut med information till kunderna om att det slutsålda halsbandet kan innehålla nickel i för höga halter, enligt inköpschefen.

Straffet om något av de 40 företagen döms kan bli böter eller fängelse i upp till två år.

– Men det är aldrig någon som har fått fängelse för ett kemikaliebrott, säger inspektören Karin Alkell.

Cubus har efter denna artikels publicering hört av sig med ett uttalande:

"Vi har fått information om att en del på ett armband sålt hos Cubus innehåller höga halter av kadmium. Då stora delar av vårt sortiment testas för olika kemikalier så hade denna testats redan innan den skeppades från Kina. De testresultat som vi hade fått skickade från vår leverantör visade då att smycket inte innehöll kadmium", skriver  Julie Bragli Eckhardt, communication manager på Cubus, i ett mejl.

När de fick veta av Kemikalieinspektionen att smycket innehöll för höga halter togs det "omedelbart ut ur butik". De har nu ändrat uppföljningsrutinerna tillsammans med leverantören.

LÄS MER
Nej, margarinet är inte alls fullt med kemikalier
klar

Artikellänk är kopierad

Johan Wikén
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro