ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

400 svenskor stämmer för sprickande bröstimplantat

Åsa Larsson · 10 Maj 2014
Uppdaterad 10 Maj 2014

Nu stämmer 400 svenska kvinnor företaget som godkände de sprickande bröstimplantaten från det franska företaget PIP.

klar

Artikellänk är kopierad

En läkare med ett nyuttaget bröstimplantat från PIP i Venezuela 2012. Tusentals implantat har spruckit och skandalen har pågått sedan 2010.
En läkare med ett nyuttaget bröstimplantat från PIP i Venezuela 2012. Tusentals implantat har spruckit och skandalen har pågått sedan 2010.Foto: AP Photo/Ariana Cubillos

Brösimplantaten har orsakat stora problem för tusentals bröstopererade kvinnor världen över. Bland annat har implantat spruckit och orsakat inflammationer.

Omkring 4 000 svenska kvinnor beräknas ha fått PIP-implantat inopererade, i hela världen kring 400 000.

►Franska bröstimplantat ska bort

Det tyska företaget TUV Rheinland certifierade implantaten och har tidigare stämts av 1 700 kvinnor. Nu tillkommer 400 svenskor.

De svenska offren och Proforma Clinic i Stockholm har vänt sig till den franska advokatfirman August & Debouzy.

Advokatfirman meddelade i veckan att man kommer att ta sig an fallet och skriver i ett pressmeddelande att advokaten Alexandra Cohen-Jonathan kommer att jobba med svenskornas ansökan. Hon har, enligt uttalandet, erfarenhet av stora skadeståndsprocesser kring smittat blod och arbetare som utsatts för asbest.

Enligt Alexandra Cohen-Jonathan riktar man in sig på de ansvariga tyska och franska organen som skött certifieringen för PIP-implantaten.

►Kliniker stäms för farliga implantat

►Bröstimplantat-register ska öka säkerheten

Ifjol när rättegången mot företaget Poly Implant Prothèse inleddes tvingades man flytta förhandlingarna till ett kongresscenter i Marseille för att inrymma alla. Företaget dömdes i en första instans för ”grovt bedrägeri”, skriver den regionala franska dagstidningen Var-Matin.

klar

Artikellänk är kopierad

Åsa Larsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro