ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

4000 kameror – två som övervakar

Jenny Sköld · 13 Sep 2012
Uppdaterad 14 Sep 2012
4000 kameror – två som övervakar En småbarnspappa låg medvetslös på tunnelbanespåret i minst åtta minuter.

4000 kameror – två som övervakar En småbarnspappa låg medvetslös på tunnelbanespåret i minst åtta minuter.


Hur kunde en medvetslös man ligga i åtta minuter på tunnelbanespåret utan att det upptäcktes? SL har monterat upp 4000 kameror för att öka tryggheten i kollektivtrafiken. Men bara två eller tre personer övervakar bilderna.

klar

Artikellänk är kopierad

4000 kameror – två som övervakar 
  Till SL:s Trygghetscentral kan man ringa dygnet runt och anmäla saker som händer i Stockholms kollektivtrafik. Centralen bevakas av minst två personer dygnet runt.
4000 kameror – två som övervakar Till SL:s Trygghetscentral kan man ringa dygnet runt och anmäla saker som händer i Stockholms kollektivtrafik. Centralen bevakas av minst två personer dygnet runt.Foto: Lotta Bergseth

För att öka tryggheten i tunnelbanan har Stockholms lokaltrafik, SL, monterat upp 4000 kameror i bussar, tunnelbana och pendeltåg. På SL:s hemsida står det att "med kamerorna kan SL:s trygghetscentral övervaka det som händer i realtid". Men faktum är att  bara två, tre personer sitter och följer vad som händer på alla de 4000 platser som övervakas – samtidigt.

– Även om Trygghetscentralen är bemannad dygnet runt är det praktiskt ogörligt att bevaka 4000 kameror i realtid. De måste först få indikationer på att det händer något, säger Jesper Pettersson, pressekretare på SL.

Någon monitor inne på spärrvaktens kontor finns inte, på grund av de strikta regleringen kring uppmontering av övervakningskameror.

– I våra tillstånd framgår tydligt att materialet ska begränsas till en så liten krets som möjligt. Därför låter vi personal som har särskild utbildning och kompetens sköta det här, säger Jesper Pettersson.

Den överfallna småbarnspappan var på väg hem efter en fest, och blev då utvald som offer av rånaren. På övervakningsfilmen verkar han följa efter och försöka råna 38-åringen då han tappar balansen och trillar ner efter spåret och slås medvetslös. I stället för att hjälpa honom upp eller slå larm muddrar gärningsmannen sitt offer på guldkedja, plånbok och mobiltelefon och lämnade honom åt sitt öde.

Där ligger han i sju minuter innan tåget kör över honom.

klar

Artikellänk är kopierad

Jenny Sköld
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro