ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

44 ihjälskjutna i år – nu tar Sverige hjälp av polisexperter från USA

Annica Ögren · 14 Dec 2018
Uppdaterad 16 Dec 2018
Sex personer sköts utanför internetcafeet "Galaxy Café" på Drottninggatan på Värnhem i centrala Malmö den 18 juni 2018. Tre män, 18, 20 och 29 år dödades och tre skadades.

Sex personer sköts utanför internetcafeet "Galaxy Café" på Drottninggatan på Värnhem i centrala Malmö den 18 juni 2018. Tre män, 18, 20 och 29 år dödades och tre skadades. Foto: ANDERSSON URBAN/ HANSSON KRISTER / Aftonbladet / IBL Bildbyrå


44 personer har dödats i år i skjutningar runt om i landet. Siffran är nu den hittills högsta, och överstiger polisens så kallade "rekordår" 2017. Nu tar svensk polis hjälp från USA för att få bukt med skjutvapenvåldet.

klar

Artikellänk är kopierad

2017 var ett så kallat ”rekordår” för polisen i antalet skjutningar, som då räknades till 324 stycken. Antalet dödade räknades då till 43 personer.

Nu, med mindre än en månad kvar av året, ligger antalet dödade i skjutningar på en ännu högre nivå: 44 personer.

”Förbi värstingåret 2017”

– Det är extremt allvarligt att vi i Sverige inte lyckats få bukt med det dödliga våldet, säger Gunnar Appelgren, poliskommissarie inom Stockholmspolisen, och fortsätter:

– Vi har nu gått förbi värstingåret 2017.

En brottstrend som polisen kan se är att våldet nu på vissa håll spridit sig från storstäder ut till mellanstora och mindre städer. Företeelsen hänger enligt Gunnar Appelgren ihop med tillgången på skjutvapen och hur illegala vapen sprids: det börjar i storstäder, sprider sig till mellanstora städer och sedan även ut till mindre.

Med anledning av att skjutvåldet ligger på en så pass hög nivå, är arbetet inom polisen för att få bukt på skjutningarna högt prioriterat.

Tar hjälp av Tyskland

I en jämförelse av utsatthet hos ungdomar mellan 15 och 29 år var risken att råka ut för skjutvapenvåld i Sverige störst i Europa av 13 jämförbara länder, enligt Gunnar Appelgren.

– Vi i Sverige hade extremt hög risk att råka ut för skjutvapenvåld. Tyskland var bäst i undersökningen, där risken var lägst.

I veckan besökte därför svensk polis Berlinpolisen för att se hur problembilden ser ut i Tyskland, hur åklagare och polis jobbar där liksom hur forskningen ser ut, berättar Gunnar Appelgren.

– Vi försöker hålla trycket uppe och vi har riktigt hög prioritet på det här.

Utvecklar samarbete med USA-polis

Just nu har även Stockholmspolisen besök av representanter från amerikanska Rutger University. Universitet fokuserar på polisforskning och brottsprevention, och delar även med sig av utbildningsprogram med erfarna poliser till kollegor i Europa.

– De är de mest erfarna poliser som har jobbat i New York och New Jersey, med framför allt skjutvapenvåld. De lär oss om det. Vi har även startat ett utvecklat samarbete som vi kommer att fortsätta med. Vi försöker verkligen skapa erfarenheter och fortsätter hålla trycket och hålla den här delen, det är riktig hög prioritet, säger Gunnar Appelgren.

På torsdagseftermiddagen träffade de amerikanska poliserna regionpolischefen i Stockholm.

klar

Artikellänk är kopierad

Annica Ögren
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro