ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

444 skriver under nattklubbsuppropet: "Männen ska läsa, förstå och förändras"

Johan Wikén · 5 Dec 2017
Uppdaterad 5 Dec 2017
Initiativtagarna Ivana Miljanić och Madeleine Schantz vill att männen som känner igen sig i vittnesmålen ska läsa, förstå – och förändras.

Initiativtagarna Ivana Miljanić och Madeleine Schantz vill att männen som känner igen sig i vittnesmålen ska läsa, förstå – och förändras. Foto: Privat


Trakasserier, grova övergrepp och en utbredd sexism. Vittnesmålen inifrån klubbvärlden beskriver den verklighet som många tvingas leva i. 444 personer har skrivit under uppropet #listanärstängd.

klar

Artikellänk är kopierad

LÄS HELA UPPROPET HÄR: Vi tänker inte hålla tyst om övergreppen i nattklubbsbranschen längre

En framstående musiker som med sina fingrar begår ett sexuellt övergrepp i en bar. En nattklubbschef som chattar om skolflicksoutfits och silikonbröst. En bokare som svartlistar en kvinnlig dj som vägrar ha sex med honom.

444 kvinnor och icke-binära har skrivit under uppropet #listanärstängd med vittnesmål inifrån klubbvärlden. Bland de som har skrivit under finns nattklubbsarrangörer, dj:s, bartenders, garderobiärer och entrévärdar.

I uppropet, som publiceras på Metro Debatt, vittnar de om kränkningar, övergrepp och den gränslöshet som infinner sig när mörkret har lagt sig.

Initiativtagarna till uppropet heter Madeleine Schantz och Ivana Miljanić. De har tillsammans flera års erfarenhet av nattklubbsscenen och nattklubbsbranschen.

– Vi pratade om våra egna erfarenheter från klubbvärlden och allt vi varit med om. Vi insåg att det behövdes ett upprop, säger Ivana Miljanić.

De startade en Facebookgrupp och bjöd in kollegor som i sin tur bjöd in sina kollegor. Snart var de över 1 000 personer som delade vittnesmål med varandra.

– Jag har läst vartenda ord som har skrivits. Det var smärtsammare än vad jag trodde att det skulle vara, säger Madeleine Schantz.

Något som Ivana Miljanić håller med om.

– Samtidigt kände jag någon form av styrka eftersom jag och många andra kände igen oss i varandras historier. Alla visade ett enormt stöd. Det som jag och mina kollegor har blivit utsatta för är bortom alla gränser, säger Ivana Miljanić.

– Det lever kvar en gammal kultur om att kvinnor ska vara tillgängliga för män i nattklubbssammanhang. Den här kulturen och föreställningen rör sig bort från dansgolven och in på kontor, möten och in på löneförhandlingar, säger Madeleine Schantz.

Uppropstexten avslutas med en uppmaning till alla som känner igen sitt eget beteende från vittnesmålen: ”Ta ditt ansvar, ta ett steg åt sidan och anmäl dig själv”.

– Det handlar inte om att sätta dit någon utan om att de här männen som har gjort det här ska läsa, förstå och förändras. Jag hoppas att kommande generationer ska slippa det här, säger Ivana Miljanić.

LÄS MER
Cissi Wallin: Me too. Jag också.
pil
Fakta om uppropen

Sexuella trakasserier, kränkningar och övergrepp avslöjas inom fler och fler branscher och grupper i samband med #metoo. Här är ett urval av uppropen hittills:

#tystnadtagning: 703 skådespelare berättar om övergrepp inom film- och teatervärlden.

#närmusikentystnar: 2 192 kvinnor i musikbranschen vittnar om övergrepp. Artister som Carola, Robyn, Zara Larsson, Eva Dahlgren och Lill-Babs skriver under.

#utanskyddsnät och #intedinhora: Några av samhällets mest utsatta flickor och kvinnor – prostituerade, drogberoende och kriminella – vittnar om grovt sexualiserat våld.

#medvilkenrätt: 5 965 jurister publicerar ett upprop med vittnesmål om övergrepp och diskriminering inom rättsväsendet.

#ickegodkänt: 3 853 lärare berättar om övergrepp och trakasserier som de har utsatts för i skolans värld.

#imaktenskorridorer: 1 300 kvinnor inom svensk politik gick ut i ett gemensamt upprop mot sexism och sexuella trakasserier.

#deadline: Över 4 000 kvinnliga journalister vittnade i uppropet #deadline om övergrepp och sexism på redaktionerna.

#underytan: Uppropet för hedersförtryckta kvinnor. Men många är rädda för att berätta även om de är anonyma.

Källa: Källa: TT/Metro

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Wikén
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro