ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

447 dömda för sextrakasserier – med nya franska lagen

David Peterson · 30 Apr 2019
Uppdaterad 30 Apr 2019
447 personer har tilldelats böter på mellan 80 och 750 euro.

447 personer har tilldelats böter på mellan 80 och 750 euro. Foto: TT


I höstas införde Frankrike en ny lag mot sexuella trakasserier. Sedan dess har 447 personer dömts för att ha trakasserat kvinnor i offentliga miljöer, skriver BBC.

klar

Artikellänk är kopierad

Lagen infördes i augusti 2018 och förbjuder trakasserier på gator och i kollektivtrafiken. Förbudet handlar bland annat om påträngande frågor och kommentarer kring kvinnors utseende och kläder.

I september blev en man i 30-årsåldern blev den första personen som dömdes för att ha brutit mot lagen. Han slog till en 21-årig kvinna på rumpan, kallade henne för hora och kommenterade storleken på hennes bröst. Tidigare hade trakasserierna troligtvis inte bestraffats – nu dömdes han till böter på 300 euro.

Böter delas ut direkt

Sedan dess har ytterligare 446 personer tilldelats böter på mellan 80 och 750 euro. Boten delas ut direkt på plats eftersom många kvinnor inte vill genomgå en lång och jobbig rättegångsprocess.

Har varit effektiv

Enligt landets jämställdhetsminister, Marlène Schiappa, har lagen varit effektiv.

– Många av er i det här rummet sa att det aldrig skulle fungera, att vi inte skulle kunna definiera stötande sexuellt beteende, har hon sagt till det franska parlamentet.

klar

Artikellänk är kopierad

David Peterson
David Peterson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro