ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

45-åringen pekade ut var kroppen dumpats

Anders Göransson · 16 Okt 2012
Uppdaterad 15 Okt 2012
Kidnappardramat i Norge slutade i tragedi. Den 26-årig kvinnan hittades död i en gammal övergiven stuga i Telemark. Hennes ex-sambo har nu pekat ut platsen i förhör sedan han erkänt. 

Kidnappardramat i Norge slutade i tragedi. Den 26-årig kvinnan hittades död i en gammal övergiven stuga i Telemark. Hennes ex-sambo har nu pekat ut platsen i förhör sedan han erkänt. 


En svensk man efterlystes i söndags av norsk polis efter att en kvinna och hennes barn tvingats i väg i en bil. I går påträffades hennes ex och sonen i Växjö – och kvinnan hittades död i en stuga.

klar

Artikellänk är kopierad

Kidnappardramat i Norge slutade i tragedi. Den 26-årig kvinnan hittades död i en gammal övergiven stuga i Telemark sedan ex-sambon, en 45-årig svensk man, erkänt och pekat ut platsen i förhör med polisen i Växjö.

Parets son, elva månader, har omhändertagits av sociala myndigheter i Sverige.

Dramat började i söndags förmiddag då kvinnan, liksom barnet rysk medborgare, ringde ett larmsamtal till polisen från en bostad i Bö, väster om Oslo. Samtalet avbröts, men kort efteråt kom uppgifter om att kvinnan och barnet tvingats in en ex-sambons bil som sedan lämnat platsen i hög fart. 

Bilen efterlystes och tidigt i går morse greps mannen odramatiskt sedan en svensk polispatrull upptäckt bilen på en rastplats utanför Växjö. Han hade, enligt uppgift, blodspår på kläderna. Sonen låg och sov i bilen, men kvinnan var försvunnen.

Under dagen erkände mannen i förhör att han bragt kvinnan om livet, och berättade också var han dumpat kroppen. 

Norsk polis var igår förtegen om eventuella motiv, men en vårdnadstvist pågick om barnet, och nästa förhandling var utsatt till den 30 oktober, enligt vg.no.

Enligt en väninna till 26-åringen ska hon ha varit mycket rädd för ex-partnern, som uppges ha varit ”aggressiv och impulsiv”.

– Hon blev dödshotad flera gånger av mannen, som tyckte att han skulle ha vårdnaden om barnet, säger kvinnan till tidningen Dagbladet.

Polisen i Telemark kommer idag att att begära 45-åringen utlämnad till Norge, enligt den norska nyhetsbyrån NTB.

Så går det för barnet

Vad händer med ett barn när mamman mördas av pappan? Frågan har kommit upp i flera uppmärksammade fall i Sverige de senaste åren. Om föräldrarna har gemensam vårdnad får nämligen den förälder som fortsätter att leva automatiskt vårdnaden.

– Det är någonting som man verkligen kan ifrågasätta i sådana här fall, säger Åsa Landberg, psykolog på Rädda Barnen.

Socialtjänsten har dock möjlighet, och skyldighet om det är till barnets bästa, att begära att vårdnaden flyttas över till en tillfällig vårdnadshavare eller till familjehemmet. Det nu aktuella ärendet i Växjö kompliceras av att mamman var rysk medborgare - det är även barnet - och att de var bosatta i Norge. Hur svenska myndigheter kommer att hantera den situationen är oklart. 

klar

Artikellänk är kopierad

Anders Göransson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro