ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

450 flyktingar kastade till hajar

Jenny Sköld · 27 Mar 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

450 nordafrikanska flyktingar tvingades överbord i ett kallt och stormigt hav fyllt av hajar, utanför Jemens kust i förra veckan. Flyktingarna transporterades av människosmugglare som lovat att ta dem över Gulf of Aden från Bosasa i Somalia till Jemen, skriver FN:s flyktingkommissionär i ett pressmeddelande. Flyktingarna tvingades överbord efter att båten blivit upptäckt av Jemens säkerhetsstyrkor.

71 personer har sedan dess bekräftats döda, många svårt sargade, och över 70 personer saknas fortfarande. Skador på de dödas kroppar tyder på att flera av flyktingarna blivit svårt misshandlade innan de hamnade i vattnet.Överlevande från resan berättar för UNHCR att de som gjort motstånd mot att hoppa överbord slogs blodiga med trä- och järnpåkar och sedan kastade överbord där de anfölls av hajar.De berättade också att flera av kvinnorna blivit våldtagna på båten och att flyktingarnas pengar blivit beslagtagna av säkerhetsstyrkor i Jemen efter att de nått hamnen. UNHCR:s taleskvinna Astrid van Genderen Stort säger till tidningen International Herald Tribune att flyktingarna tvingades överbord efter att båten blivit upptäckt av Jemens säkerhetsstyrkor och smugglarna var tvungna att snabbt ta sig därifrån. Händelsen är bara en en i raden där båtflyktingar blivit offer för människosmugglares brutalitet. Det totala antalet döda och saknade i liknande händelser uppe i 262 personer.

klar

Artikellänk är kopierad

Jenny Sköld
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro