ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

47 barnmorskor har sagt upp sig på Karolinska: "Personalen tystas"

Malin Jansson · 13 Jan 2018
Uppdaterad 15 Jan 2018
Barnmorskan Karin Frostemo har valt att säga upp sig efter 18 år på förlossningen vid Karolinska sjukhuset i Huddinge.

Barnmorskan Karin Frostemo har valt att säga upp sig efter 18 år på förlossningen vid Karolinska sjukhuset i Huddinge. Foto: Privat, TT


Karin Frostemo blir den 47:e barnmorskan att sluta på Karolinska sjukhuset i Huddinge, enligt personalens egna beräkningar. Omorganisationen hösten 2016 har resulterat i en våg av uppsägningar. Och när barnmorskor påtalat brister upplever flera att de tystats av ledningen. "Jag kan inte jobba i en sådan verksamhet", säger Karin Frostemo.

klar

Artikellänk är kopierad

Hösten 2016 övergick kvinnokliniken på Karolinska sjukhuset i Huddinge till roterande chefskap. Många i personalen upplevde att kontakten med cheferna försämrades, berättar barnmorskan Karin Frostemo.

– Det kändes som om vi var chefslösa. Folk tyckte inte att det var okej och många började därför säga upp sig. Med tiden blev det bara värre och värre, säger Karin Frostemo.

Situationen med färre barnmorskor, och enligt personalen också bristande ledarskap, kulminerade i ett krismöte varpå Karin Frostemo påtalade för ledningen att läget var katastrofalt – att kliniken blivit så utarmad på personal att hon inte längre kunde rekommendera någon att vare sig föda eller arbeta där.

Men det skulle hon inte gjort – flera barnmorskor menar nämligen att klimatet också kommit att förändrats med omorganisationen. En kväll några veckor senare blev Karin Frostemo hastigt kallad på möte med två chefer som ifrågasatte hur hon ens kunde jobba kvar om hon tyckte att det var så dåligt.

– Indirekt så menade de ju att jag borde säga upp mig, säger Karin Frostemo.

Vid löneförhandlingen på hösten 2017 gjorde en av cheferna klart att det inte blir tal om någon större lönehöjning – och det på grund av att hon varit illojal mot arbetsgivaren.

– ”Karin, det har kommit till mig att du varit illojal med arbetsgivaren och osolidarisk mot ledningen, dessutom har du varit tongivande i konflikten”, så sa dem, säger Karin Frostemo.

Barnmorskan Li Gärtner Lundin har en liknande erfarenhet. Efter att ha påtalat brister i arbetsmiljön i ett inlägg på Facebook blev även hon hastigt inkallad för ett möte.

–  Det var helt oförberett tillsammans med två chefer och med öppen dörr. Jag mådde jättedåligt grund av det här samtalet, och deras sätt. Jag fick känslan av att de ville att jag skulle be om ursäkt, säger Li Gärtner Lundin.

Efter en period av vad Li Gärtner Lundin upplevde som en form av utfrysning, lämnade hon till slut in en avskedsansökan.

– Att de inte ville ha kvar mig var ganska uppenbart. Jag fick inga mejl, ingen info. De tittade mig inte i ögonen, säger hon.

Nu har också Karin Frostemo beslutat sig för att sluta. Totalt har 47 av 128 barnmorskor sagt upp sig sedan omorganisationen, enligt personalens egna beräkningar. Emma Jonsson på Vårdförbundet reagerar starkt på händelserna och bekräftar att Karin Frostemo och Li Gärtner Lundin inte är ensamma med sina upplevelser.

– Jag har fått till mig av flera personer under det senaste året att klimatet förändrats. Att säga vad man tycker och tänker är inte tillåtet längre. Det kommer bli svårt att ta igen allt som gått förlorat under det senaste året, säger Emma Jonsson.

Metro har sökt Åsa Wijkström, chef för patientområde graviditet och förlossning vid Karolinska universitetssjukhuset. I ett mejl förklarar hon att de inte kan kommentera enskilda personalärenden, men menar att alla inom offentlig verksamhet har rätt att yttra sig.

Enligt ledningen stämmer inte siffrorna vad gäller uppsagda barnmorskor, vilket kan bero på att personalen även inkluderar de som arbetar kvar under sin uppsägningstid. Åsa Wijkström hävdar att det är 39 barnmorskor som slutat under 2017 – samtidigt har 16 nya rekryterats. Den bb-avdelning som stängdes under hösten har nyligen åter öppnat delar av sina bb-platser.

klar

Artikellänk är kopierad

Malin Jansson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro