ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

48 000 studenter står utan bostad

Hanna Göransson · 21 Jan 2010
Uppdaterad 11 Feb 2011
Joakim Sandberg har stått i kö för en studentbostad i mer än ett halvår men kommer inte få någon det närmaste halvåret. 

Joakim Sandberg har stått i kö för en studentbostad i mer än ett halvår men kommer inte få någon det närmaste halvåret. 


Väntetiden för ett rum i Stockholm är ett år

klar

Artikellänk är kopierad

Nicke Grundberg, ordförande för Stockholms Studentkårers Centralorganisation, SSCO, är besviken på stadens politiker. – Bostadssituationen är ett stort stressmoment för studenterna. Och vi ser tyvärr inga tecken på att det kommer att blir bättre.

För ett par år sedan stod cirka 25 000 i kö för en studentbostad i Stockholm. Nu har kön nästan fördubblats. I höstas var 45 000 registrerade. I dag är det 48 000.– Det är värre nu än i höstas, säger Ann-Sofie Sääf, vd för Stiftelsen Stockholms Studentbostäder, SSSB,

Hon ser tre orsaker till den växande kön: den dåliga arbetsmarknaden, de stora ungdomskullarna och de internationella studenterna. För att möta behovet planerar SSSB att bygga 2 000 nya studentlägen­heter de närmaste åren.

I går presenterade borgar­rådet Joakim Larsson (M) en gemensam förmedling av studentbostäder. Syftet är att förenkla för studenterna.  – Studenten slipper flera olika köer och får stå kvar i kön för en riktig bostad, säger han.

Men Ann-Sofie Sääf ger satsningen tummen ner. – Vi har valt att stå utanför. Vi har en bra fungerande uthyrningsverksamhet och vi vill fortsätta med det.

Joakim tvingas bo kvar hemma

Joakim Sandberg började plugga på KTH i höstas. Han läser till civilingenjör med inriktning på IT.   – Jag har stått i kö mer än ett halvår för att få en studentlägenhet i Kista men jag kommer inte att få någon det närmaste halv­året, säger han.

Joakim pluggar i Kista och skulle gärna bo där eftersom det är så nära skolan. I dag bor han hemma hos föräldrarna i Upplands Väsby och pendlar. – Jag är beroende av mina föräldrar. Det har fungerat bra hittills men man vill inte ha föräldrarna flåsande i nacken hela tiden.

Joakim ställde sig i bostadskön innan han började plugga. Men det räcker inte. Förhoppningsvis får han en bostad nästa år. Men kön är lång. – I årskurs två kanske jag kan få en lägenhet, säger han.

klar

Artikellänk är kopierad

Hanna Göransson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro