ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

483 elever skollösa efter brand – två misstänks för mordbrand

David Peterson, Annica Ögren · 8 Okt 2018
Uppdaterad 9 Okt 2018

En kraftig brand utbröt i Gottsundaskolan i Uppsala under natten mot måndagen. Två tonårstjejer har gripits misstänkta för grov mordbrand. Nu står totalt 483 elever utan skola.

klar

Artikellänk är kopierad

Larmet om att två personer ska ha befunnit sig i närheten av skolan kom in till polisen under natten mot måndagen klockan 02.42. I samband med att polisen kom till skolan såg de att det brann i skolbyggnaderna. Två flickor, båda under 15, greps av polisen i närheten av skolan.

De två flickorna är misstänks för grov mordbrand men släpptes på måndagseftermiddagen.

– De båda tonårsflickorna som misstänks för att ha anlagt branden på Gottsundaskolan är formellt släppta av polisen men är fortsatt misstänkta. I och med att de båda är under 15 år får de inte vara fortsatt frihetsberövade, säger kammaråklagare Arash Zavosh till SVT Uppsala.

Enligt polisen i Uppsala ser brottet ut att vara en isolerad händelse utan koppling till andra händelser, brott eller konflikter.

Två av tre byggnader nerbrunna

Räddningstjänst från fem olika stationer fick kämpa med att få kontroll över branden,  där det inledningsvis fanns spridningsrisk till Gottsunda kyrka, som ligger i närheten av skolan.

– Två av skolans tre byggnader har brunnit ner, där är det totalskada. Man fortsätter hålla begränsingslinjen mot kyrkan, centrum och mot den tredje delen av skolan. Det är ingen brandspridning i den just nu, säger Fredrik Dackland, ledningsoperatör på Storstockholms brandförsvar.

450 elever utan skola

Totalt 483 elever, från årskurs sex till nio, påverkas av branden och de har inte kunnat gå till skolan i dag. Skolan jobbar nu för fullt med att ordna fram ersättningslokaler.

Polis har befunnit sig vid skolan under måndagen och de arbetar tillsammans med kommunen och skolan för att hantera situationen i Gottsunda.

Det finns inga uppgifter om att någon ska ha skadats i samband med händelsen.

klar

Artikellänk är kopierad

David Peterson
David Peterson
[email protected]
Annica Ögren
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro