ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

5 000 har dragit tillbaka asylansökan i år: "Blev inte som de tänkt sig"

Johan Wikén · 13 Okt 2016
Uppdaterad 14 Okt 2016
Antalet personer som sökt asyl i Sverige har minskat kraftigt från förra året.

Antalet personer som sökt asyl i Sverige har minskat kraftigt från förra året. Foto: Montage/TT


Förra veckan sökte 564 personer asyl i Sverige. Samma vecka förra året var antalet asylsökande 7 280 personer. Krigen pågår fortfarande runt om i världen – så vad har hänt?

klar

Artikellänk är kopierad

– Mitt Europa bygger inte murar, basunerade statsminister Stefan Löfven ut under ett tal i september förra året.

Sedan följde tre månader när ungefär 100 000 personer sökte asyl i Sverige – och tonläget förändrades. I slutet av november höll Stefan Löfven en presskonferens där han slog fast att ”Sverige inte kan ta emot asylsökande på den höga nivå vi gör i dag”. De nya skärpta asylreglerna presenterades.

Hittills i år, till och med sista september, har drygt 22 000 personer sökt asyl i Sverige. Enbart i oktober förra året sökte över 39 000 asyl.

LÄS MER: Asylhandläggaren: Det är enklare och går snabbare att bara bevilja

Samtidigt är det fler som ångrar sig och drar tillbaka sina asylansökningar än tidigare år.

– De långa handläggningstiderna och att man får information om den nya lagstiftningen är anledningar som vi har hört om, säger Kristina Rännar, processledare på Migrationsverket.

I år har drygt 5 000 personer återtagit sin asylansökan hittills. Under hela förra året var antalet 3 800.

– Vi hör ofta, i flera olika grupper, att det sprids rykten om att det är jättelätt att få bostad och arbete i Sverige. Så kanske inte alltid är fallet. Folk kan bli besvikna när de kommer hit och inser att det inte alls var som de trodde, säger Kristina Rännar.

En bild som delas av Intidar Hadi på Irakiska kulturföreningen i Malmö.

– Det blir inte som de har tänkt sig. Många har en helt annan bild av Sverige. Det gamla Sverige när man kom hit, började skolan, fick uppehållstillstånd och fortsatte sitt liv som vanligt. Det är inte likadant längre, säger hon.

LÄS MER: Tre länder, tre krig, tre röster: Därför flydde vi till Sverige

Irakier utmärker sig när det kommer till att dra tillbaka ansökan. Var alla dessa människor tar vägen är oklart.

– När jag pratar med folk som har kommit hit hör jag att de har en längtan tillbaka till hemlandet. Det är många som åker tillbaka till Irak, men kanske inte till samma ställe som de bodde på innan, säger Intidar Hadi.

Regeringen har nått sitt mål om att minska antalet flyktingar som når Sverige. Samtidigt fortsätter konflikterna i Syrien och på andra platser utan någon lösning i sikte.

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Wikén
Johan Wikén
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro