ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

5 800 hatbrott anmäldes 2010

Clarence Frenker / Josefin Svenberg · 17 Maj 2011
Uppdaterad 16 Maj 2011
Misshandeln sporrade Facundo Unia, 35, att uppmärksamma frågan och i dag föreläser han om hatbrott. – När jag blev misshandlad ville jag att folk skulle få veta. Sånt här ska inte bara glömmas bort.

Misshandeln sporrade Facundo Unia, 35, att uppmärksamma frågan och i dag föreläser han om hatbrott. – När jag blev misshandlad ville jag att folk skulle få veta. Sånt här ska inte bara glömmas bort. Foto: Lotta Bergseth


Vanligast motivet bakom hatbrott är främlingsfientlighet. Men de homofobiska brotten ökar

klar

Artikellänk är kopierad

– Det var blod överallt. Snart kunde jag varken se, höra eller prata, berättar Facundo Unia om misshandeln han blev utsatt för.
– Det var blod överallt. Snart kunde jag varken se, höra eller prata, berättar Facundo Unia om misshandeln han blev utsatt för.Foto: Chris Maluszynski / SvD / Scanpix

Antalet polisanmälda hatbrott på grund av sexuell läggning har nästan fördubblats i Sverige under den senast mätbara femårsperioden, enligt Brå:s senaste hatbrottsrapport. – Ur ett internationellt perspektiv ligger Sverige högt vad gäller HBT-brott, och det är omdiskuterat vad det beror på. Antingen är vi väldigt bra på att se det eller så har en ökad öppenhet resulterat i en ökad frekvens av hatbrott, säger RFSL:s förbundsordförande Ulrika Westerlund.

Av de omkring 5800 hatbrott som årligen polisanmäls i Sverige är de flesta av verbal karaktär där någon hotats, ofredats eller på annat sätt kränkts på grund av vilka de är, visar anmälningsstatistiken.

Enligt Anna Frenzel, utredare på Brå, har den totala anmälningssiffran i stort sett varit oförändrad de senaste åren.

Men enligt Marcus Sverdén, gruppchef för Stockholmspolisens särskilda hatbrottsgrupp, är mörkertalet väldigt stort. – Det är en enorm utmaning för oss att ta reda på varför det ser ut som det gör och samtidigt nå ut till dem som drabbas. Många vet nog inte ens vad ett hatbrott är eller att domstolarna skärper straffet om det finns hatbrottsmotiv, säger Marcus Sverdén.

”De turades om att sparka och slå”

Stockholm Pride 2003. Mitt under den stora paraden, inför ögonen på tusentals människor, blir festivalens pressassistent Facundo Unia plötsligt överfallen av ett gäng aktivister från Nationaldemokratisk Ungdom. – Jag blev som en flipperboll som åkte runt mellan dem, medan de turades om att sparka och slå mig, säger Facundo. Senare dömdes åtta NDU-aktivister för misshandeln. Än i dag har Facundo fysiska men, och högerextrema på nätet skriver fortfarande om sitt hat mot honom. – Jag är ju inte bara homosexuell, utan blatte också, och det tror jag blev som en extra ”vinst” för dem. Det känns hemskt att det finns människor som hatar så mycket. Särskilt att de inte hatar personer för något de har gjort, utan bara för vilka de är. De lägger ner så mycket tid på sitt hat att de inte kan leva sina egna liv.

klar

Artikellänk är kopierad

Clarence Frenker / Josefin Svenberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro