ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

5 andra saker som vi också borde kunna panta

Linnea Bergman · 23 Jul 2017
Uppdaterad 23 Jul 2017
Pantsystemet kan komma att utvecklas på sikt, tror den expert som Metro pratat med.

Pantsystemet kan komma att utvecklas på sikt, tror den expert som Metro pratat med. Foto: Alamy/TT/Alamy.


Vi i Sverige är några av de bästa i världen på att panta flaskor och burkar. Men skulle vi kunna panta fler saker? Metro har med hjälp av en expert tagit fram den optimala pantningslistan.

klar

Artikellänk är kopierad

Pant är på tapeten just nu. Samtidigt som pantsystemet med flaskor och burkar är väl inkört hos allmänheten har en rad mindre projekt kring andra typer av pant poppat upp.

– Man har pratat mycket och länge om pant. Rent intuitivt kan man tänka att om något är värt någonting så är det mindre risk att man slänger bort det, säger Åsa Stenmarck, avfallsexpert på IVL, Svenska miljöinstitutet.

Samtidigt finns det inte tillräckligt mycket forskning kring hur mycket mer benägna människor faktiskt blir att återvinna om det finns ett pantsystem.

Åsa Stenmarck tycker även att man måste tänka på att det kan medföra en del praktiska problem att införa andra allmänna pantsystem än det vi redan har.

– Det finns lite krångligheter på vägen. Man måste samla in sakerna på ett speciellt sätt så att man till exempel kan hålla reda på pengatransaktionerna. Det kan ju sätta lite käppar i hjulet men borde gå att övervinna.

Men Åsa Stenmarck tror ändå att ett utvidgat pantsystem skulle kunna bli aktuellt för en del produkter i framtiden.

– Det skulle kunna vara en väg att gå. Speciellt för en del produkter som innehåller material som kan komma att bli dyrare framöver. Då finns det ett större ekonomiskt intresse för tillverkarna att se till att de får tillbaka materialet, säger hon.

5 saker som vi också borde kunna panta

Pant av kläder:

Det har funnits en rad initiativ kopplat till att inte slänga våra använda kläder i soporna, utan istället ge vidare plagget eller återvinna materialet.

Mellan 2010 och 2013 drev Högskolan i Borås ett projekt i samarbete med Gekås i Ullared där kunder kunde returnera kläder och få tillbaka en pant.

Men det visade sig svårt att ändra folks beteende, och forskarna upplevde att det tog lång tid att nå ut med informationen. Den här typen av pantsystem ställer även stora krav på företagen själva.

– Pant av kläder bygger på att de enskilda kedjorna själva bygger upp ett pantsystem, alternativt att branschen kommer överens om ett system, säger Åsa Stenmarck, avfallsexpert på IVL Svenska miljöinstitutet.

Pant av plastpåsar:

Frågan om pant av plastpåsar har blivit extra aktuell efter en ny lag som började gälla 1 juni i år. Enligt den lagen måste butikerna informera om påsarnas miljöpåverkan och dokumentera antalet inköpta plastpåsar, vilket har gjort att flera butiker börjat ta betalt för dem.

Ett pantsystem på plastpåsar är någonting som nyligen börjat tas i bruk i liten skala. En butik i Stockholm blev nyligen första matbutiken som hade pant på sina plastpåsar. Kunden köper en plastpåse, använder den och kan därefter panta den i kassan vid nästa köp och få avdrag på en krona på köpet. Plasten återvinns för att kunna tillverka andra plastpåsar. Samtidigt höjdes dock priset på plastpåsar i butiken med 50 öre.

Det finns även ett företag som har startat en digital tjänst för att man lättare ska kunna panta plastpåsar.

Pant av teknikprylar: 

Pant av teknikprylar tycker Åsa Stenmarck känns som det pantområde som är mest intressant just nu. Det är många som inte kommer till skott med att lämna in sina gamla teknikprylar. Istället ligger de ofta hemma i en byrålåda. 

Samtidigt kommer det i framtiden bli dyrare att tillverka en del saker när det bli brist på materialen. En del metaller som används i mobiltelefoner finns det exempelvis inte tillräckligt mycket av.

–  Med en växande världsbefolkning och en större medelklass kan vi komma att få brist på en del jordartsmetaller. Om priserna går upp borde tillverkarna även vara mer intresserade av att få tillbaka materialet, säger Åsa Stenmarck på IVL Svenska miljöinstitutet.

Miljöpartiet har tidigare föreslagit att en pant på mobiltelefoner borde införas. Man ska betala 100 kronor extra när mobilen köps, vilket man får tillbaka när den sedan lämnas tillbaka till butiken.

Pant av metallföremål: 

Det skulle även kunna vara aktuellt att införa ett pantsystem när det gäller konservburkar och andra typer av aluminiumförpackningar än de dryckesburkar man i dag kan få pant för. Det man måste tänka på är dock att det krävs ett separat pantsystem för den aktuella produkten, vilket kan göra det lite krångligt att införa i större skala, menar Åsa Stenmarck på IVL Svenska miljöinstitutet.

Pant av skrotbilar: 

Tidigare fanns det en skrotbilspremie som togs bort 2007. Det här menar Åsa Stenmarck kan jämföras med ett slags pantsystem för bilar.– Då fick man lite pengar när man lämnade in bilen för skrotning. Det här hoppades man skulle leda till att färre dumpade bilen i skogen, säger Åsa Stenmarck, avfallsexpert på IVL Svenska miljöinstitutet.Eftersom en ny bil är så pass dyr så skulle troligtvis konsumenterna inte märka av ett pantpåslag lika tydligt som på en billigare produkt.

klar

Artikellänk är kopierad

Linnea Bergman
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro