ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

5 bästa golfresorna

Jonas Henningsson · 18 Mar 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

GOLF Du behöver inte vara proffs för att njuta av spel på några av Europas vackraste golfbanor. På Irland hittar du himmelriket för linksälskaren. I Portugal finns Europas bästa och därför mycket populära golfresort, medan du i den okända pärlan Le Betulle i Italien kan få vara ensam på banan.

I Provence, där våren är som vackrast, kan du spela på den spektakulära banan Barbaroux. Eller varför inte åka till Edinburgh i Skottland och spela golf i skuggan av sköna slottsruiner? När du sedan gått dagens runda kan du se fram mot utsökt fransk eller italiensk mat, en fullsatt fadoklubb i Lissabon eller bara en pint Guinness på The Temple bar i Dublin.

The European är kanske världens bästa linksbana

Söder om Dublin på det gröna grevskapet Wicklows kust ligger The European. Över hela världen finns bara 160 äkta linksbanor, Irland har 50 av dessa och kanske är The European bäst av dem alla. I alla fall om man räknar in karaktär, känsla och trivsel på klubben. Och Pat Ruddy. – Jag vill att golfaren ska koppla bort spelet för en stund och märka vilken vacker natur vi har här, säger Pat Ruddy, legendarisk golfarkitekt, golfskribent och eldsjäl. Vi står på sjunde tee och låter den salta luften från Atlanten träffa våra ansikten samtidigt som Pat klär sin kärlek till spelet i ord. The European är hans egenhändigt byggda bana som han sköter som sitt eget barn. Fairways följer den vidsträckta vindpinade stranden i Brittas Bay. Kvällssolen ger banan en extra lyster och den höga ruffens många grässorter lyser i gult. The European är himmelriket för linksälskaren.

Praia i Portugal är Europas bästa golfresort

För den som tar sig till Portugals bländande ljusa golfkust utanför Lissabon väntar utsökt mat, förträffliga viner, intressanta byar med spännande kultur in på knuten och magnifika sandstränder. Och så riktigt bra golf förstås, på Europas bästa golfresort. De inledande hålen på Praia borrar sig igenom tät pinjeskog. Fairways är smala, ruffen inte så hög men mustigt tjock. Greenerna är svårträffade och ofta diagonalt utlagda, trädridåerna kräver strategi och då och då dyker ett vattenhinder upp. Efter de inledande skogshålen andas man ut och får den friska atlantluften i ansiktet. Sista nio vistas man i en magnifik seaside/linksmiljö med utsikt över Atlanten och den klippiga kusten. I horisonten balanserar fiskebyn Peniches vita hus på klippkanten.

Le Betulle är en anonym golfskatt i Italien

En timmes körning från Turin ligger en märkligt anonym golfskatt. Le Betulle tronar på toppen av en kulle, mellan småstäderna Biella och Ivrea. Området är välsignat med bra jord och klimat för vinodling, och vägen upp mot banan kantas av sluttningar fyllda med glänsande vinrankor. Skylten och infarten till banan är enkel och anspråkslös. Banan böljar naturligt fram i landskapet mellan ridåer av bok, ek, kastanj och mängder av björk. Le Betulle rankas av Peugeot Golf Guide som Italiens bästa bana och det är svårt att säga emot. På flera håll har man de snödraperade bergen som fond. Som ofta i Italien är man nästan helt ensam på vardagarna och kan spela hur mycket som helst.

Spektakulär bana för livsnjutaren i Provence

Barbaroux  ligger i en av Europas vackraste delar, i hjärtat av Provence. Banan är omgiven av vingårdar och letar sig fram i ett grönt böljande landskap inte långt från det lockande Medelhavet. Barbaroux är en lyckad, om än kontroversiell, symbios mellan amerikansk banarkitektur och det provencalska landskapet. En spektakulär bana i en lika spektakulär natur för såväl livsnjutaren som golffantasten. Vackrast är Provence på våren.

Golfparadiset ligger en sväng utanför Edinburgh

Om golfens hem ligger i St Andrews kan man kalla området alldeles i närheten, söder om sundet Firth of Forth, för spelets vagga. Omedelbart när man lämnat Edinburgh och svänger ner på väg A 198 äntrar man golfparadiset. Totalt finns det 19 banor här, Musselburgh Links är världens äldsta öppna bana, utlagd innanför kapplöpningsbanan och än i dag helst spelad med gamla hickoryklubbor. North Berwick ligger mitt i byn med samma namn. Ettans tee ligger bara en kort järnklubba från huvudgatan. Isle of May och Bassklippan som ståtar som en ensam solitär i den glittrande Firth of Forth kan man alltid vila ögonen på om spelet hackar på den tuffa banan. 

klar

Artikellänk är kopierad

Jonas Henningsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro