ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

5 frågor du behöver ha koll på om budgetbråket

Alexandra Andersson · 6 Dec 2018
Uppdaterad 6 Dec 2018
Statsvetaren: "Skulle C och L rösta på övergångsregeringen är splittringen i alliansen total".

Statsvetaren: "Skulle C och L rösta på övergångsregeringen är splittringen i alliansen total". Foto: TT


Under torsdagen meddelade SD att de kommer att rösta igenom Moderaternas och Kristdemokraternas budget nästa vecka. Nu hänger utfallet i riksdagen på Centerpartiets och Liberalernas röster. Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap på Göteborgs universitet, svarar på fem frågor om det pågående budgetbråket.

klar

Artikellänk är kopierad

1. Vad handlar egentligen budgetbråket om?

– Det råder egentligen alltid konflikt kring budgetar mellan opposition och regering. Just nu får den en extra laddning eftersom vi har en oklar regeringssituation, och det handlar snarare om huruvida det går att behålla de gamla block vi har sett under 60 års tid – eller inte.

2. Varför har M och Kd valt att lägga fram en budget? 

– M och Kd vill naturligtvis visa sin politik, vilket på ett sätt inte är så konstigt. Å andra sidan får budgeten nu funktionen att de lagt in saker som kanske delvis är tilltalande för C och L. Oavsett vilken avsikt man har blir effekten att man sätter en väldig press på de pågående regeringsförhandlingarna med S.

3. Hur troligt är det att C och L kommer att rösta på förslaget från S och Mp? 

– Egentligen kan man bara svara på den frågan om man har inblick i regeringsförhandlingarna. Om förhandlingarna kärvar måste Centern och Liberalerna ta ställning till om man ska sätta press på Socialdemokraterna genom låta Moderaternas och Kristdemokraternas budget gå igenom. Eller så kan de rösta på övergångsregeringens förslag vilket skulle underlätta förhandlingarna. Ju mer man förhandlar och ju närmare man är den punkt där man faktiskt kommer att nå någon form av uppgörelse – och faktiskt försöka undvika ett extraval – desto troligare är det att man röstar på övergångsbudgeten. Skulle de rösta på övergångsregeringen är sprickan i alliansen inte längre bara en spricka – då är splittringen total.

4. Enligt SD kommer partiet att rösta fram M:s och Kd:s budget om deras egen faller – varför?

– SD har på olika sätt nu velat lägga sig mycket nära M och Kd. De vill öka splittringen till de andra partierna och mobilisera tillsammans med M och Kd, för att slutligen komma in i värmen och bli accepterade av de partierna.

5. Ifall Moderaternas och Kristdemokraternas budget röstas igenom – och sedan Stefan Löfven röstas fram som statsminister – kommer Socialdemokraterna då vara tvungna att styra med oppositionens budget?

– Både ja och nej. Det finns ganska stora möjligheter att ändra i budgeten, men det kommer rimligen inte att ske förrän efter årsskiftet. Och man kan inte ändra i skatterna, de kommer att ligga kvar.

klar

Artikellänk är kopierad

Alexandra Andersson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro