ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

5 frågor om regeringskaoset: "Man börjar ju undra vad som pågår"

Alexandra Andersson · 10 Dec 2018
Uppdaterad 13 Dec 2018
Allt mer tyder på att regeringsförhandlingarna närmar sig en låsning.

Allt mer tyder på att regeringsförhandlingarna närmar sig en låsning. Foto: TT


Känner du dig som ett stort frågetecken när det kommer till regeringsförhandlingarna? Du är inte ensam. Efter Lööfs besked om att C kommer att rösta ner övergångsregeringens budget undrar även statsvetarna vad som pågår. "Som det ser ut nu är det ett sammanbrott.", säger statsvetaren Jonas Hinnfors.

klar

Artikellänk är kopierad

Kommer det nya året bjuda på ett extraval? Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap på Göteborgs universitet, och Marja Lemne, statsvetare vid Södertörns högkola, reder ut regeringsfrågan för Metros läsare – men en hel del frågetecken kvarstår.

Blev du förvånad av beskeden på måndagen?

Jonas Hinnfors: – Ja, jag blev faktiskt förvånad. Det var ändå så mycket som tydde på att de skulle göra upp. Socialdemokraterna har ett stort intresse av att bryta alliansen, och Centern av att sakpolitiskt dra S mot en liberalare riktning. Det fanns mycket starka skäl för båda parter, men de kanske står ideologiskt för långt från varandra. Det var väldigt kort tid med jättestora frågor, och det är en faktor som är svår att klara av. Båda partierna kan även oroa sig för väljarflykt.

Marja Lemne: – Ja, jag blev förvånad. Jag hade faktiskt trott att vi skulle få en regering. Man börjar ju undra vad som pågår – håller förhandlingarna fortfarande på? Utspelet från Annie Lööf var hårt, till skillnad från Stefan Löfvén som uppenbarligen är väldigt intresserad av att fortsätta med en förhandling. Eller är det från Centerpartiets sida ett försök att ta reträtten och istället stödja en Kristersson-regering? Är det helt enkelt så att både Lööf och Björklund har gått in hårdare än vad de har stöd för i partiet? Det här spelet börjar verka väldigt märkligt.

Vad tror du händer nu?

Jonas Hinnfors: – Jag vet inte. Det skulle kunna vara så att man kommer tillbaka till förhandlingsbordet, det är inte helt otroligt. Men nu kommer budgeterna och man förlorar tillfälle att förhandla i dem. Det kanske inte finns så många fler alternativ kvar än ett extraval.

Marja Lemne: – Jag har ingen aning. Det är möjligt att Löfvens uppdrag fortsätter – samtidigt kan man undra hur länge det ska pågå?

Vilken är den mest troliga regeringen framöver enligt dig?

Jonas Hinnfors: – Det finns egentligen ingen. Då är det ett extraval som får lösa det.

Marja Lemne: – Jag har ingen aning. Jag var ganska övertygad om att det skulle landa i en Löfven-regering stödd av de två borgerliga partierna.

Kan Centerns nej till Löfven bytas till ett ja tror du?

Jonas Hinnfors: – Det kan hända att Löfven lägger fram ytterligare något förhandlingsförslag. Men det går inte att veta helt enkelt. Som det ser ut nu är det ett sammanbrott.

Marja Lemne: – Det har uppstått ett nytt förhandlingsklimat som vi inte har sett tidigare i Sverige. Det är väldigt svårt för Löfven-sidan att plötsligt svänga i frågorna om centralt reglerade löner och så vidare. Det verkar faktiskt ganska låst.

Lööf har röstat ner Kristersson och sagt nej till Löfven. Hur kan förtroendet för henne påverkas av det?

Jonas Hinnfors: – Det är väldigt svårt att säga, men som vi vet har hon väldigt starkt stöd internt i alla fall.

Marja Lemne: – Man kan ju spekulera i om hon själv haft förhoppningar om att komma fram som den lysande kompromisskandidaten, men min bedömning till det är att hennes chans till det inte direkt har ökat genom de här processerna. Enligt en Novus-undersökning från i början av december har förtroendet för henne påverkats (från 33 procent till 26 procents stöd reds.anm). Man ska inte underskatta väljarna. Det kan bli svekdebatter för samtliga partier nu.

Jonas Hinnfors och Marja Lemne.
Jonas Hinnfors och Marja Lemne.Foto: Göteborgs universitet/Södertörn
klar

Artikellänk är kopierad

Alexandra Andersson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro