ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

5 funderingar kring akutvård: Byter de tampong när jag är medvetslös?

Emma Österberg · 29 Dec 2016
Uppdaterad 29 Dec 2016
Det kan finnas mycket funderingar på vad som händer när man åker in akut.

Det kan finnas mycket funderingar på vad som händer när man åker in akut. Foto: TT/Alamy/IBL


När en medvetslös patient åker in akut handlar det om liv eller död. Men hur vet sjukvårdspersonalen om en medvetslös patient har mens eller är linsbärare? Här är svaren på det och några andra funderingar.

klar

Artikellänk är kopierad

Metro lät Nasim Bergman Farrokhnia, verksamhetschef på Södersjukhusets akutmottagning, ge svar på några funderingar kring vad som händer om man blir medvetslös och åker in akut.

Vad händer när en person kommer in medvetslös till akuten?

– När vi får in en medvetslös patient gör vi en så kallad A-B-C-D-E-genomgång. Det är standardiserade rutiner i en helkroppsundersökning vi gör där vi går igenom de vitala funktionerna: bland annat patientens luftvägar, andning och blodcirkulation. I det skedet handlar det om liv och död, säger Nasim Bergman Farrokhnia.

När klipper ni upp kläderna på en medvetslös person?

– I till exempel ett traumafall behöver vi inspektera hela kroppen för att hitta skador och då kan kläderna sitta i vägen. De kan också vara smutsiga och utgöra infektionsrisk varför vi byter/rengör. Medvetslöshet är ett allvarligt tillstånd som kräver strukturerad och systematisk undersökning för att hitta orsaken och rikta sin behandling.

Tar man ut linser på en linsbärare?

– En av de första grejerna vi gör är att lyfta på ögonlocken när vi gör den neurologiska undersökningen, och då ser vi om patienten har linser. Fdär vi kollar pupillstorlek och pupillreflex, ortsätter personen att vara medvetslös kommer hen att vårdas på intensivvårdsavdelning där linserna kan plockas ut samtidigt som övrig omvårdnad. Men om någon är medvetslös finns det allvarligare tillstånd att förebygga eller behandla än en infektion i ögat.

Hur vet man om en patient har mens?

– Vi klär av patienten för en strukturerad undersökning som inkluderar buken och vi kollar också patientens urin och avföring. Skulle patienten visa tecken på blödning, som måste stoppas direkt, kollar vi efter eventuella källor inklusive menstruation. Vi kan också göra bedömningen att patienten behöver en urinkateter. Eftersom den sitter inne i blåsan genom urinröret upptäcker vi om det är så att patienten har mens.

Byter man tampong eller annat mensskydd på en patient som har mens? Hur vet man att en patient har mens om man till exempel bär menskopp?

– Detta kommer under senare skede i sjukhusvistelsen. En undersökning av underlivet är alltid riktad, utifrån misstanke om sjukdom eller skada. Behöver patienten ligga kvar på sjukhus, och inte kan sköta sig själv, gör personalen det. De sköter omvårdnaden inklusive den personliga hygienen.

När väljer ni att raka folk? Är det när anhöriga ber om det eller när ni själva tycker att det ser ovårdat ut?

– Det är samma som när en patient har mens, att personalen sköter om patienten om hen inte kan göra det själv.

klar

Artikellänk är kopierad

Emma Österberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro