ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

5 gånger design missat att vara inkluderande

Simon Krona · 26 Jan 2018
Uppdaterad 26 Jan 2018

Kontorstemperaturer, tvålbehållare och ansiktsigenkänningsprogram. Ibland blir det tydligt att vissa saker har anpassats bättre för vissa grupper än andra. Här är fem exempel.

klar

Artikellänk är kopierad

1. Bilar mindre säkra för kvinnor

Dockorna som används vid krocktester är manliga. Enligt forskningschef Astrid Linder på Statens Väg- och transportforskningsinstitut (VTI) är det en del av förklaringen till varför kvinnor löper dubbelt så stor risk att drabbas av whiplashskada vid krockar.

En kvinnlig motsvarighet har utvecklats på Chalmers i Göteborg, men det är också den enda prototypen i världen av sitt slag.

2. Dator kände inte av mörka ansikten

När en svart man och en vit kvinna testade Hewlett-Packards ansiktsspårningsprogram 2009 blev det tydligt vem programmet var designat för. När den mörkhyade mannen satt framför kameran hände precis ingenting, men så fort den vita kvinnan kom in i bild lyckades programmet spåra hennes ansikte omedelbart.

3. Kontorstemperatur anpassad för män

Standardtemperaturen inomhus utarbetades på 60-talet med en manskropp i åtanke. Eftersom att kvinnor i regel producerar mindre värme än män fryser de också oftare på kontoret.

4. Tvålpumpar som inte funkar med mörka händer

Fleraklipp visar hur vissa automatiska tvålpumpar vägrar fungera när mörkhyade försöker använda dem. När en vit person försöker fungerar det däremot utan problem.

5. Googles bildtjänst identifierade mörkhyade som gorillor

En bildtjänst från Google taggade automatiskt bilder utifrån innehållet i bilden. När programmeraren Jacky Alciné såg en bild på sig själv och hans vän hade tjänsten satt etiketten ”Gorillor” på dem.

Googles dåvarande chief architect of social erkände misstaget och lovade bättring.

LÄS MER: Experten: Därför är det viktigt med mångfald

klar

Artikellänk är kopierad

Simon Krona
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro