ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

5 gånger det leende landslaget fått oss att le

Filip Häggberg · 1 Dec 2018
Uppdaterad 1 Dec 2018

Handbolls-EM är i full gång och Sverige jagar nya framgångar. Vad sägs om en nostalgisk återblick? Här är Blågults fem bästa mästerskap på 2010-talet.

klar

Artikellänk är kopierad

1. Superskrällen – EM 2010

Foto: Getty Images

Sverige inledde mästerskapet med att vinna samtliga matcher i det första gruppspelet – för första gången i EM-historien. Då förstod vi varåt det barkade. Blågult, då ledda av Per Johansson, fortsatte att imponera i mellanrundan och besegrade bland annat storfavoriten Norge. Det räckte hela vägen till final och nytt möte med Norge – men där avgjorde norskornas rutin. Linnea Torstensson blev turneringens MVP och Bella Gulldén fick sitt stora genombrott.

2. Revanschen mot Montenegro – EM 2014

Foto: Getty Images

Efter att ha missat semifinal i EM 2012 var det ett revanschsuget Sverige som åkte till mästerskapet i Kroatien och Ungern. Första gruppspelet spelades av utan problem och Blågult var vidare som etta. I mellanrundan föll Sverige i en match, mot Montenegro, vilket innebar att Norge väntade i semi. Där blev det en väntad förlust – men i bronsmatchen tog firma Helle Thomsens/Thomas Sivertssons lag revansch på Montenegro och åkte hem med medaljen.

3. Bästa placeringen i historien – VM 2017

Foto: Getty Images

På vägen till semifinalen hade Sverige, i Henrik Signells tredje mästerskap som förbundskapten, besegrat både Danmark och Norge. Det luktade final. Men sen tog bränslet slut och både semifinalen och bronsmatchen slutade med förlust mot Frankrike respektive Nederländerna. Men fjärdeplatsen går till historien ändå – placeringen var Blågults bästa i ett VM i historien. Nathalie Hagman togs ut i världslaget och Gulldén kom fyra i skytteligan.

4. Ett mål från semin – EM 2012

Foto: Getty Images

Trots ett bra första gruppspel med två segrar och en förlust kom Sverige in i mellanrundan med ett dystert utgångsläge. Förlust mot Norge, seger mot Tjeckien och kryss mot Serbien räckte – nästan. När mellanrundan summerades stod det klart att Blågult var ett mål från att nå semifinal. Vinst mot Serbien hade räckt. Mästerskapet var Torbjörn Klingbergs första som förbundskapten och Gulldén kom, i vanlig ordning, högt upp i skytteligan.

5. Godkänd start med Signell – OS 2016

Foto: Getty Images

Sverige gjorde vad de skulle i gruppspelet i Rio. Klara segrar mot Argentina och Sydkorea, väntade förluster mot Frankrike och Ryssland, samt ett kryss mot Nederländerna. Problemet var bara att Norge inte vann sin grupp. Det betydde att Blågult fick ställas mot mardrömsmotståndaren igen, den här gången i kvartsfinal. Där vann Norge rättvist. En klart godkänd turnering med ny förbundskapten i form av Signell.

klar

Artikellänk är kopierad

Filip Häggberg
Filip Häggberg
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro