ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

5 köksprylar du kan slänga omedelbart

Jonas Cramby · 26 Maj 2016
Uppdaterad 26 Maj 2016

Foto: TT bild


Lagar du fortfarande mat med dit första flytta hemifrån-kit från IKEA? Har du så många ärvda GB-glasslådor att det svårt att öppna kökslådorna utan att de rasar ut? Då har det blivit dags att göra en köksrensning.

klar

Artikellänk är kopierad

Så här börjar du:

Alla onödiga specialverktyg

Matskribenten Alton Brown har en regel: inga redskap som bara fyller en enda funktion i köket. Riktigt så långt måste man kanske inte gå – jag älskar till exempel min japanska äggform som förvandlar frukostäggen till små Stormtrooperhjälmar – men han har en poäng: det är ju egentligen ingen som behöver en särskild sparrisskalare, avokadourgröpare eller äggkokare, eller hur? 

Alla gamla plastlådor

Jag känner inte dig men jag vet att du antagligen har så många urdiskade take awaylådor och locklösa gamla syltburkar i skåpet ovanför ugnen att allt rasar ut som ett litet jordskred så fort du öppnar dörren. Släng! Och du kommer heller aldrig gå på så många picknicks eller baka så mycket bullar att det rättfärdigar alla gamla urdiskade sirapsflaskor och GB-glassförpackningar som lurar där inne. Släng!

► LÄS MER: Ett försvarstal till den enkla matlagningen

Alla dubletter

Så många personer är ni faktiskt inte i hushållet att ni behöver tre potatisskalare, två buckliga rivjärn och åtta stycken ärvda stektermometrar från någonstans runt efterkrigstiden. Nej, nu har det äntligen blivit dags att toppa kökslaget och bara behålla det absolut bästa. Resten vet du vad du ska göra med – släng!

Alla trasigt, inkomplett och smutsigt

När du kommer hem idag tycker jag att du ska samla ihop alla omaka kastrullock, permanent nersmutsade diskhanddukar, halvsmälta stekspadar och den där buckliga gamla aluminiumkastrullen som ändå inte fungerar på din induktionshäll och som är svagt lilafärgad efter ett av din morsas hemfärgningsförsök på 70-talet. Sedan kastar du en sista blick på dem, säger tyst, ”det är inte ni, det är jag”, och slänger skiten.

►LÄS MER: 4 matstrategier för foodieföräldrar

Din disksvamp/trasa

Handen på hjärtat, är det inte dags att slänga din gamla disksvamp som ligger upprullad som en soltorkad snigel på diskbänken snart? För att inte tala om den där disktrasa som luktar som en ilandspolad manet, har svullnat upp till sin dubbla storlek och som du en gång kunde svära på rörde på sig i diskhon.

klar

Artikellänk är kopierad

Jonas Cramby
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro