ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

5 saker alla borde veta om p-piller

Åsa Enervik · 29 Mar 2017
Uppdaterad 12 Jul 2019
Vissa är nöjda med sina p-piller, andra mår dåligt av dem. Så vet du om det är något för dig.

Vissa är nöjda med sina p-piller, andra mår dåligt av dem. Så vet du om det är något för dig. Foto: illustration Eva Fallström


P-piller är en säker preventivmetod som passar många – men absolut inte alla. Här kommer fem fakta om p-piller.

klar

Artikellänk är kopierad

P-piller finns i många olika sorter.

Men gemensamt för alla sorter är att de innehåller östrogen och gestagen. Det som skiljer dem åt är mängden och vilken typ av östrogen och gestagen de innehåller. Samma hormoner, östrogen och gestagen, finns också i p-ring och p-plåster.

LÄS MER
Jens, 26, är först att testa nya preventivmedlet för män: "Mår jättebra"

För att få p-piller måste du få rådgivning av barnmorska eller gynekolog.

En medicinsk bedömning krävs för att använda p-piller, eftersom det finns saker som påverkar om p-piller är metod som passar. Hos gynekologen får du frågor om blodpropp hos syskon, föräldrar och dig själv, om vikt, om rökning, användning av läkemedel och om migrän med aura. Allt detta ingår i bedömningen.

Vilken preventivmetod passar dig?

När du ska välja preventivmetod behöver du fundera över vad du vill ha. Hur viktigt är det med säkerheten? Vad skulle du göra om du blev gravid? Är graviditet otänkbart – välj en metod med hög säkerhet. P-piller är en säker metod, om den används rätt. Det ligger strax efter spiral och p-stav när det gäller säkerhet.

Det som kan hända är ju till exempel att du kan glömma ta sina piller. Då är det inte en så säker metod. Är du en glömsk person kanske p-stav eller spiral är ett bättre alternativ.

Fördelar med p-piller

Det finns en del fördelar med p-piller utöver att de skyddar mot att bli oönskat gravid. En del blir bättre i sin akne, de slipper PMS, riklig mens och menssmärta. P-piller ger också ett visst skydd mot cancer i äggstockar och livmoder.

LÄS MER
Läkaren: Så vet du om din mensvärk är en sjukdom

Nackdelar med p-piller

Det finns personer som mår dåligt av att använda p-piller. Andra mår bra, till och med bättre med p-piller. Att det är så olika är eftersom hormoner påverkar olika individer på olika sätt. En del får varenda biverkning som står på bipacksedeln. En del biverkningar hänger kvar ett tag och försvinner sedan. Medan andra bieffekter inte ger med sig. Ibland kan det också vara så att man inte vet hur ens p-piller har påverkat en förrän man slutar med dem.

För en del innebär p-piller nedsatt sexlust, ångest, oro och irritation. Humörförändringar är en ganska vanlig biverkning. En del blir bättre med sin akne, andra blir sämre. Är du inte nöjd eller mår dåligt av dina p-piller ska du byta sort – eller byta till en annan preventivmedelmetod. Ge inte upp! Tänk på att det hänt en hel del när det gäller preventivmetoder att välja mellan. Det finns alltid alternativ.

LÄS MER
Pionjärer i kvinnokampen
pil
Fakta P-piller

* Du kan börja med dina p-piller med en gång, det spelar ingen roll var i menscykeln du är.

* Det tar en vecka innan du är skyddad mot graviditet. Börjar du på mensens första dag är du skyddad från första dagen.

* Du tar en tablett varje dag. Om du glömmer en tablett, om du kräkts eller har kraftiga diarréer kan det behövas ett akut p-piller ifall du haft penetrerande sex utan kondom.

* Har det har gått mer än 36 timmar mellan tablettintagen, så tar du den glömda tabletten så fort du kommer på att du glömt den och fortsätter sedan som vanligt. Komplettera med kondom i en vecka. Sedan är du skyddad igen. Om du känner dig osäker på hur du ska göra – vänd dig till din mottagning för att få råd.

* Är du inte nöjd med ditt p-piller? Boka en ny tid för preventivmedelsrådgivning med barnmorskan eller gynekologen. Håll koll på mellantiden bara, den där tiden mellan preventivmetoder. Det är lätt att det går för många dagar och risken kanske finns att du blir oönskat gravid. Använd kondom eller fortsätt med p-pillren tills du varit på mottagningen och fått en ny sort eller en annan preventivmetod.

klar

Artikellänk är kopierad

Åsa Enervik
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro