ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

hela denna artikel är en annons

5 skäl varför du ska shoppa på Second Hand

Metro · 25 Mar 2019
Uppdaterad 8 Apr 2019

Foto: Pexels


Att köpa och skänka till second hand gör inte bara susen i plånboken utan det ger också ett mindre klimatavtryck. Men det finns fler bra skäl till varför du ska handla second hand – både för dig själv som för jordens välbefinnande.

klar

Artikellänk är kopierad

Det finns så klart många sätt du kan använda din kraft till att göra skillnad. Men att handla på second hand och återanvända sådant som redan finns ute i omlopp är en av de enklaste sakerna du kan göra för att bidra till minskat klimatutsläpp. Visste du till exempel att världens textilproduktion släpper ut mer koldioxid per år än vad flyg och båttrafiken gör tillsammans? Bara tanken är svindlande.

På Röda Korsets secondhandbutiker runt om i landet kommer det in 4 000 ton textilier per år – allt från kvalitets- och märkeskläder, roliga outfits till kläder från olika tidsepoker tas om hand här. Det mesta av det som kommer in säljs, och resten återvinns. Detta skvallrar om att det finns goda skäl att handla vintage för att tillfredsställa begäret efter unika plagg och prylar med gott samvete. Här radar vi upp några av dem:

1. BilligareAtt handla kläder i secondhandbutiker är mycket billigare än att handla i de kommersiella butikerna. Du får alltså mer över i plånboken som du kan spendera på annat – kanske kan du lägga pengarna på ekologiska produkter istället?

2. Oväntade fyndJagar du efter både kvalitet och unika plagg? Då kan secondhand bli en riktig guldgruva. Med lite tålamod och letande går det att hitta både märkeskläder och andra plagg av bra kvalitet.

3. Hitta din stilDe trenddrivna modekedjorna lever på att du ska köpa plagg som är på högsta modet ena säsongen för att i nästa vara helt ute. Detta uppmuntrar till en slit- och släng mentalitet. Så istället för att tänka trend – tänka stil och satsa på att hitta unika plagg

4. Nytt varje dagDe flesta second hand-butiker tar emot donationer dagligen vilket innebär att det kommer ut nya saker i butiken varje dag. Hittar du inte det du söker ena dagen kan det finnas där nästa dag. Och kom ihåg att flödet av secondhandvaror går som bekant åt två håll. Att köpa och att donera. Har du själv saker du inte använder kan det komma till användning för någon annan. Röda Korset har en klädinsamlingsdag den 30 mars så varför inte passa på att själv donera då. Tänk på att skänka sådant som du skulle kunna ge till en vän.

5. Klimatsmart och socialt hållbartOm fler handlar begagnade varor kan man få ner produktionen av nytillverkade varor. Utsläppen av tillverkningen minskar samtidigt som saker som rutinmässigt annars skulle kastats återanvänds, vilket sparar på jordens resurser. I Röda Korsets butiker går dessutom överskottet av försäljningen till deras övriga verksamheter vilket innebär att du som handlar där också bidrar till social hållbarhet.

Hitta din närmsta Second Hand-butik här.

klar

Artikellänk är kopierad

Metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro