ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

5 spel med hög potential att ta esporten med storm framöver

Erik Glanell · 28 Jun 2018
Uppdaterad 28 Jun 2018

Foto: Epic Games, Nintendo, Stunlock Studios, Valve, Psyonix


Många försöker men få lyckas etablera sig som respekterade esporter. Metro Esports redaktör Erik Glanell har listat fem spel vars potential är hög.

klar

Artikellänk är kopierad

Fortnite

Låt oss börja med att slå in en öppen dörr. ”Fortnite” är redo att ta steget ut i esporten. Intresset för spelet finns onekligen och med de 100 miljoner dollar som Epic Games pumpar in i prispotter vore det väl inget annat än en skandal om spelet skulle floppa i den tävlingsinriktade sektorn. Visst haltar ”Fortnite”, precis som ”PUBG”, i åskådarperspektivet. Det som talar för att ”Fortnite”-eran kommer hålla i sig är spelets underhållande blandning av skjuta och bygga som garanterar dramatik.

Artifact

Har esportvärlden plats för fler än ett kortspel? Distributören och utvecklaren bakom storspel som ”Counter strike” och ”Dota 2” – Valve – tycker det. ”Artifact” har hämtat inspiration från moba-genren och utspelar sig i tre så kallade ”lanes”. Kort och gott kan man säga att spelbrädet är uppdelat i tre separata sektioner. Spelet fick ett minst sagt ljummet mottagande när det presenterades under The International förra året men med Valve bakom ratten och Steam som plattform finns det ändå potential för spelet att nå långt. Kommer det att döda ”Hearthstone”? Troligtvis inte. Kommer det bli en esport? Troligtvis. Facit får vi när det släpps senare i år.

Super Smash Bros Ulitmate

Super Smash Bros är troligtvis esportens mest osannolika gren. Framvuxen ur en brinnande gräsrotsrörelse. Metat har skapats av användarna själva utan någon egentlig inblandning av Nintendo som står bakom produkten. I vinter släpps Nintendo Switch-version av spelet, ”Super Smash Bros Ultimate”. På E3 anordnades en uppvisningsturnering med några av världens bästa spelare, däribland svensken Adam ”Armada” Lindgren. Den stora frågan är om speljätten har för avsikt att ta vara på den förhållandevis lilla – men dedikerade – esportscenen i spelet. Skulle det ske är det mycket möjligt att Smash klättrar upp ur sin underground-källare.

Battlerite

En återuppståndelse. Svenska Stunlock Studios gamla dänga ”Bloodline Champions” hade ett kort inspel i esporten när den stora boomen inte ännu sett dagens ljus. När samma studio nu vill rita in ”Battlerite” på tävlingskartan är förutsättningarna helt annorlunda. Allt har blivit större. De kan skeppa in proffs från hela världen. Spelet, som delar många liknelser med ”Bloodline Champions”, har förfinats till ett actionfyllt kaos där spelarnas mekaniska skicklighet ställs på sin spets. ”Battlerite” har precis släppts i Kina och en lansering i Sydkorea står för dörren. Blir genomslaget stort är förutsättningarna goda för att vi snart ser en svensk produkt på de stora esportscenerna.

Rocket League

”Rocket League” är redan en god bit på väg att bli en respekterad esport. Det spel som för den utomstående är fotboll med bilar och för den insatte ett avancerat lagspel med en stor dos highlight-potential. För bara några veckor sedan vann svenske Pierre ”Turbopolsa” Silfver sin tredje raka VM-titel. Så för svensk del ser det alltså redan riktigt grymt ut. Spelet lever dock fortfarande i en egen bubbla. En bubbla som sannolikt spricker snart.

LÄS MER
Experten: Svenska CS-scenen saknar djupet Danmark har
klar

Artikellänk är kopierad

Erik Glanell
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro