ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

5 tips – så fixar du högskoleprovet

Anna Thanner · 23 Mar 2017
Uppdaterad 23 Mar 2017
Öva med gamla prov är en av tipsen för att klara högskoleprovet.

Öva med gamla prov är en av tipsen för att klara högskoleprovet. Foto: TT Bild


Sitter du och sliter håret över att högskoleprovet är redan den 1 april? Vi bjuder på de bästa tipsen på hur du kan öva upp dina kunskaper – gratis.

klar

Artikellänk är kopierad

1. Öva med gamla prov 

De flesta får ett bättre resultat andra gången de gör högskoleprovet. Ett bra tips är därför att göra flera gamla prov innan – det kan du göra på hemsidan studera.nu. Framför allt handlar det om att förstå hur proven är uppbyggda, men varför inte testa att göra dem på tid för att få det så verklighetstroget som möjligt? Då blir du väl förberedd på vilka delar som tar längst tid för just dig och vilka du klarar snabbt. Bra att veta när du väl sitter i provsalen!

2. Upprepa skolmatten

Plocka fram dina gamla matematikböcker från högstadiet och gymnasiet. Den teoretiska svårighetsgraden för de matematiska uppgifterna på högskoleprovet baserar sig nämligen på grundläggande gymnasiematematik. Har du sedan länge slängt och glömt dina skolböcker kan du kolla in matteboken.se, där finns både övningar och filmer för dig som behöver repetera eller lära dig mer matematik.

3. Läs internationella nyheter

Du kan höja ditt resultat genom att läsa mer fack- och skönlitteratur och tidskrifter. Om det känns tungt men du ändå vill bättra på din ord- och läsförståelse snabbt är det smart att läsa nyheterna ordentligt dagarna fram till provet – en liten stund om dagen där du får både läsförståelse och allmänbildning. Ett bra tips är att addera ett par internationella nyhetsmedier till din vanliga nyhetskonsumtion.

4. Högskoleprovet i app-form

Okej, det här tipset är inte helt gratis, men 10 kronor kanske det kan vara värt för att höja resultatet på högskoleprovet? ”Högskoleprovet – öva på ORD NOG DTK ELF LÄS” (japp, den heter så) av Appanero är den mest nedladdade högskoleprov-appen. Där kan du göra de olika provdelarna med samma tidsram som det riktiga provet, testa delproven var för sig eller fråga för fråga.

5. Boktips

Låna ”Så får du full pott på högskoleprovet” av Albin Stööp och”Högskoleprovet: den kompletta guiden” av Lukas Holmegaard och Nils Holmegaard på biblioteket. Båda böckerna funkar fint för dig som ska göra provet för första gången och för dig som är mer rutinerad. De är fyllda med tips, trix och övningar.

pil
Om högskoleprovet: rekord och bra att veta

• Högskoleprovet hålls två gånger om året, en gång på våren och en gång på hösten. 2017 gäller följande datum: 1 april respektive 21 oktober.

• Det kostar 450 kronor per gång och du kan få ett resultat mellan 0,0 och 2,0.

• Våren år 2016 var det 62 personer av 75 304 provdeltagare som fick resultatet 2,0.

• Rekordet i flest högskoleprov med bäst resultat har en man som skriver i Halmstad – hela 14 gånger har han fått 2.0 i poäng.

• Medelvärdet för hela landet brukar ligga på ungefär 0,9.

• Politiker som har gjort högskoleprovet är till exempel Gustav Fridolin (2,0), Alice Bah Kuhnke (1,2) och Jimmie Åkesson (1,3).

• Några svenska författare som har fått väldigt höga poäng på högskoleprovet är Camilla Läckberg och Jens Lapidus som båda fick 1,9 och Beatrice Uusma som fick högsta möjliga med sina 2,0.

Källa: Källor: Universitets- och högskolerådet, Expressen.

klar

Artikellänk är kopierad

Anna Thanner
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro