ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

5 tips till dig som är ofrivilligt singel

Ana Udovic · 21 Dec 2016
Uppdaterad 3 Maj 2017

Vilka är då de ofrivilliga singlarna? Förenklat kan man säga att ofrivilliga singlar är individer som vill vara i relation men inte har någon. Vissa försöker, men det går inte så bra. Andra har gett upp! För dem kan ensamheten kännas stor och jobbig”, säger Salar Shamashi, terapeut på RFSU.

klar

Artikellänk är kopierad

Den vanligaste hushållstypen i Sverige är ensamstående utan barn – 38 procent av hushållen består av en person, enligt Statistiska Centralbyrån. Ensamhushållen är flest i storstäderna.

– Sverige och särskilt Stockholm är ett av de mest individualiserade samhällena i världen. Vi uppmuntrar självständighet och oberoende, och förhoppningsvis innebär det att alla lever som de önskar leva. Samtidigt har vi tvåsamhet som en dominerande norm, säger Salar Shalmashi.

Ensamhushållen i sig behöver inte betyda att vi är utan relationer – många väljer andra sätt att leva på, de kan ha en relation och vara särbos eller föredra singellivet. Alla relationer ser inte likadana ut, och det är viktigt att inte fastna i förutbestämda mönster.

– Vi tror att vi väljer att leva på ett sätt, men det finns alltid normer som spökar, många gånger på ett omedvetet plan, säger Salar Shalmashi.

Men det är ett faktum att det finns individer som vill vara i en relation utan att kunna få till en sådan. Orsakerna till det ofrivilliga singellivet är många och skiftande. Det finns personer som längtat väldigt mycket men ändå aldrig varit i en relation, andra har träffat många men relationerna har inte hållit. Kanske har man migrerat eller är ny i ett samhälle av andra anledningar och därför har svårt att skapa relationer.

En annan anledning kan vara att man har problem med det sociala spelet, vissa hamnar ofta i konflikt som gör att förhållanden bryts efter kort tid.

– En del personer har otroligt höga krav på en relation, nästan som att man söker den som en räddning för allt annat i livet. Och en del har otroligt diffus bild av en relation, vet inte vad relationen kan erbjuda. Andra söker relationer utanför de rådande normerna, men det är inte alltid lätt. Sedan finns de som söker en relation bara för att det är något man ”ska” vara i, säger Salar Shalmashi.

Kärleksrelationer är ofta komplexa och handlar om intresse, nyfikenhet, samarbete, överenskommelse, ansvar, uppoffringar, ömsesidighet, relaterande och samspel. Samspelet behöver fungera för att det ska bli någon relation.

En person kan ha svårigheter eftersom den har dåliga erfarenheter av tidigare förhållanden, att gå in i en ny relation känns obekvämt.

– Självklart är det så att synen vi har på oss själva och våra inre relationsbilder spelar roll för vad vi förväntar oss av en relation, säger Salar Shalmashi och tillägger:

– Vägen till att hitta ”den rätta” börjar i oss själva.

klar

Artikellänk är kopierad

Ana Udovic
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro