ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

5 viktiga steg för att göra fotbollen mer inkluderande för hbtq-personer

Anna Åslund · 4 Jul 2018
Uppdaterad 4 Jul 2018
Linus Berg är fotbollsspelare och tränare i Stockholm Snipers.

Linus Berg är fotbollsspelare och tränare i Stockholm Snipers. Foto: Stockholm Snipers/Shutterstock


Fotbollen ska vara för alla, men för att alla ska känna sig välkomna krävs det att bland annat föreningar och tränare jobbar aktivt med frågor om värderingar och normer tillsammans med laget. Det menar Linus Berg, fotbollsspelare och tränare i Stockholm Snipers.

klar

Artikellänk är kopierad

Visa öppet vad föreningen står för

Föreningar behöver synliggöra hbtq-personer. Eftersom hbtq-personers sexuella läggning, inre känslor och tankar är så gott som omöjliga för andra att se är det lätt att glömma bort eller bortse ifrån hur klimatet i ett lag faktiskt är och hur det påverkar hbtq-personer.

Om en förening exempelvis sätter upp en affisch som signalerar öppenhet eller om lagkaptenen använder en kaptensbindel i regnbågsfärger blir det synligt vad laget står för. Det kan vara ett sätt att skapa mer trygghet för hbtq-personer och göra att frågan blir mer levande.

Gör hbtq-frågor till en självklar del av samtalet

Som förening är viktigt att lyfta värderingsfrågor i sammanhang utanför träningshallen, rinken eller planen. Ett sätt att göra det på är att i samband med ett träningsläger, eller en ”värderingsdag”, ha utbildning kring ämnen som hbtq-frågor. På samma sätt som spelare och ledare kan lyssna på en föreläsning om kost eller idrottspsykologi så behöver föreningens normer och värderingar lyftas på samma sätt.

Markera om någon går emot lagets värderingar

Om någon i gruppen under en träning eller i annat sammanhang uttrycker något som går emot lagets värderingar behöver ledaren markera tydligt att det inte är okej. För att göra en markering som inte glöms bort så ska den aktivitet som laget håller på med för tillfället avbrytas.

Samla gruppen och ta upp det som yttrades utan att försöka skuldbelägga någon. Var tydlig med att laget inte accepterar den typen av uttryck. Prata om vad det kan få för följder om den typen av negativa uttryck tillåts att användas.

Öka tryggheten i gruppen

Ledaren måste jobba för att skapa en stabil trygghet inom gruppen eftersom det ökar chansen för att medlemmarna vågar vara sig själva. Ledaren kan skapa trygghet genom att:

• Vara tydlig med att alla är välkomna i laget genom att faktiskt säga det. Det kan exempelvis vara vid en första samling inför säsongen.

• Hälsa på alla spelare individuellt vid varje samling och träning. De som vanligtvis kan hamna i skymundan blir då sedda.

• Hålla koll på vilka spelare som hamnar i periferin och ge dem mer uppmärksamhet och bekräftelse.

Var delaktig

En stor del av det negativa pratet kring hbtq-personer hörs inte på planen – det sker i anslutning till matcher och träningar. Ledare och föreningar måste därför vara delaktiga och närvarande i till exempel omklädningsrum och på sociala medier för att ha möjlighet att leda samtalet på ett bra sätt och bemöta negativa kommentarer.

pil
Om experten

Namn: Linus Berg.

Gör: Utbildare vid hbtqcertifiering.se.

Annat: Spelar fotboll och är tränare i idrottsföreningen Stockholm Snipers.

pil
Om Stockholm Snipers

• Stockholm Snipers är Sveriges största idrottsförening för hbtq-personer.

• En idrottsförening där alla oavsett kön, sexuell läggning, etniskt ursprung och ålder kan vara med i.

• Föreningen är öppen för alla men vänder sig främst till homo- och bisexuella samt transpersoner.

• Föreningen startades som en ishockeförening 2003.

• Sedan 2006 är föreningen verksam i flera sporter som fotboll, innebandy, handboll, friidrott och volleyboll.

klar

Artikellänk är kopierad

Anna Åslund
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro