ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

50 år sedan mordet på Kennedy

Leif Oldenburg · 16 Nov 2013
Uppdaterad 16 Nov 2013

Femtio år efter Kennedymordet tror fortfarande en majoritet av alla amerikaner att en konspiration låg bakom skotten i Dallas. Det finns skäl att tror att det var ett politiskt mord som backades upp av starka intressen”, säger USA-experten Frida Stranne.

klar

Artikellänk är kopierad

Klockan närmade sig 12.30 när president John F Kennedys bil i låg hastighet svängde in på Dealey Plaza i Dallas.

Några sekunder senare hördes flera skott.

Presidenten var träffad i halsen och huvudet och dödförklarades på sjukhuset.

Den 22 november är det 50 år sedan Kennedy mördades i Dallas.

Under flera dagar höll världen andan. Det kalla kriget låg som ett mörkt moln vid horisonten och väskan med de topphemliga koderna som kunde störta världen in i ett förödande atombombskrig fanns alltid till hands i Moskva och Washington.

►De förbannade Kennedy-barnen

Få presidenter har varit så älskade och så hatade som John F Kennedy. Efter att ha slagit Richard M Nixon knappt i presidentvalet 1960 flyttade den 43-årige JFK in i Vita Huset med barn, hundar och en vacker, ung fru. Aldrig har USA varit så nära ett folkvalt kungahus som under Kennedys knappt 900 dagar som president.

Men hade världen sett annorlunda ut om den unge presidenten hade fått leva och sitta kvar i Vita Huset fram till 1968?

Frida Stranne, Freds- och utvecklingsforskare och för tillfället gästforskare vid American University i Washington, är inte säker:

– Kennedy levde och verkade i en ny tid där medborgarrättsrörelsen vuxit fram och världen hade mognat lite i sin uppfattning om människors lika värde. Inte bara Kennedy var annorlunda utan även omvärlden.

– Han var utan tvekan en president som lyssnade på de nya idéerna och som stod upp för olika rättigheter. Men även om han var ovanlig som president så är ändå myten om honom större än han själv. Det var faktiskt hans egen inledande ovilja och hårdföra politik i Asien och mot Sovjet som fick honom att inse farorna med kalla kriget och byta rikning, säger hon.

►Utredning skapade bara fler frågor

I april 1961, när Kennedy bara hade varit president i knappt fyra månader, landsattes CIA-tränade exilkubaner i Grisbukten på Kuba. Invasionsförsöket slutade i katastrof – men den nytillträdde presidenten vägrade ge flygunderstöd.

– Kennedy fick kämpa mot krigsivrarna för att undvika en militär konfrontation och det var en stor sak i ett krigsbenäget Washington, säger Frida Stranne.

Däremot är hon tveksam till om han hade orkat stå emot det militära etablissemangets påtryckningar om nya truppsändningar till Vietnam.

– Enligt flera historiker ville Kennedy avsluta USA:s närvaro i Vietnam. Men om han hade orkat får vi aldrig veta. Kanske var det också på grund av den hållningen som han blev mördad.

Merparten av obduktionsprotokollen är hemligstämplade eller förstörda.

– Jag har inte själv forskat om detta men det verkar finnas övertygande bevis för att det inte kan röra sig om en ensam skytt. Med tanke på den politiska situationen då finns det också skäl att tro att det var ett mord som kan ha backats upp av starka intressen, säger Frida Stranne.

En leende John F Kennedy och hans fru Jackie Kennedy åker genom Dallas gator. Kort därefter kom skotten som dödade presidenten.
En leende John F Kennedy och hans fru Jackie Kennedy åker genom Dallas gator. Kort därefter kom skotten som dödade presidenten.Foto: Dean Michaels/Splash News
John F Kennedy mördades den 22 november 1963.
John F Kennedy mördades den 22 november 1963.Foto: Pressens bild
1960 flyttade den 43-årige JFK in i Vita Huset. Han var både älskad och hatat av folket.
1960 flyttade den 43-årige JFK in i Vita Huset. Han var både älskad och hatat av folket.Foto: AP
En klassisk bild från när Lee Harvey Oswald sköts till döds av nattklubbsägaren Jack Ruby.
En klassisk bild från när Lee Harvey Oswald sköts till döds av nattklubbsägaren Jack Ruby.Foto: UPI
John F Kennedy Jr hedrar sin far på begravningen den 25 november 1963.
John F Kennedy Jr hedrar sin far på begravningen den 25 november 1963.Foto: AP
En vuxen John F Kennedy Jr och fru Carolyn B Kennedy. Paret omkom i en flygolycka 1999. En del av Kennedy-släktens förbannelse?
En vuxen John F Kennedy Jr och fru Carolyn B Kennedy. Paret omkom i en flygolycka 1999. En del av Kennedy-släktens förbannelse?Foto: Mitch Jacobson/Ap Photo
klar

Artikellänk är kopierad

Leif Oldenburg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro