ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

50-åringen sköt Carolin i ryggen

TT · 6 Nov 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Obduktionen visar att den mördade Carolin Stenvall från Piteå sköts i ryggen, enligt åklagaren Ulrika Schönbeck.

Den misstänkte 50-åringen erkänner att han skjutit Carolin Stenvall, uppger åklagaren Ulrika Schönbeck vid en presskonferens på torsdagen.

– En kula har hittats i anslutning till tidigare funna spår efter Carolin Stenvall, säger hon vidare.

Kulan som hittades utanför den mördade kvinnans kropp undersöks nu av Statens kriminaltekniska laboratorium. Den ska matchas mot vapen som tagits i beslag från den misstänkte mannen.

Det finns enligt åklagaren inga tecken på att kroppen styckats.

50-åringen håller fortfarande fast vid sin berättelse om att han knuffade Carolin och att hon ramlade mot hans släp. Han säger att det hela var en olyckshändelse. Sen säger han, enligt Ulrika Schönbeck, att han sköt henne för att förvissa sig om att hon var död.

Obduktionen tyder dock på att Carolin var vid liv när hon sköts. Åklagaren sade att den typen av skottskada kvinnan hade är av dödande slag.- I förlängningen torde den typen av skott vara dödande om man inte kommer under vård. Men vi vill inte fastslå att just det här skottet var dödande, säger Ulrika Schönbeck.

På presskonferensen berättade åklagaren att obduktionen dessutom visar att Carolin Stenvall hade utsatts för kraftigt våld mot huvudet. Kroppen hade också brännskador. 50-åringen har erkänt att han försökt bränna kroppen.

Kroppen var med andra ord svårt åtgången när den hittades. Dels på grund av att den legat länge i naturen, dels på grund av de brännskador den hade. Det är därför inte säkert att den exakta dödsorsaken kommer att kunna fastställas.

Enligt åklagaren har blodfynd gjorts vid den misstänktes stuga. 50-åringen har också i förhör uppgett att han efter knuffen vid rastplatsen tagit med sig kroppen till sin stuga och haft den där i flera timmar. Han ska under denna tid inte sett några tecken på att kvinnan levde.

Först därefter ska han ha kört iväg med kvinnan, skjutit henne och därefter dumpat kroppen.Han säger sig inte ha gjort några kontroller om hon var död eller inte. Åklagaren fick frågan om hur mannen förklarat att han inte någon gång under förloppets gång ringde efter ambulans eller på något annat sätt kallade på hjälp.- Han har ju fått upprepade frågor om det och han säger att han på något vis greps av panik. "Det kopplade inte", som han uttrycker sig, säger åklagaren.

Enligt åklagaren finns det inga tekniska bevis som talar för att Carolin utsatts för ett sexuellt övergrepp. Hon sade på presskonferensen att motivet fortfarande är oklart.

Enligt åklagaren tyder ingenting i nuläget på att den misstänkte mannen ska ha haft en medhjälpare. Polisen har hittat DNA från en okänd person under sina undersökningar, berättade åklagaren. Man vill inte säga exakt var fyndet gjorts. Men trots detta tror man inte att någon annan varit inblandad vid mordet.

Inget i utredningen tyder heller på att den misstänkte mannen och den mördade kvinnan hade någon koppling till varandra, berättade åklagaren vidare.

Åklagaren, Ulrika Schönbeck, sade att den viktigaste frågan som nu återstår i utredningen är den om varför kvinnan dödades.– Det är inte viktigt ur bevissynpunkt, men viktigt för de närmaste.

Ulrika Schönbeck tycker fortfarande att det finns många oklarheter och diskrepanser i mannens berättelse.

Utredningen om 29-åringens död går nu in i ett nytt skede, enligt kammaråklagaren och förundersökningsledaren Ulrika Schönbeck.- Vi har nu ett stort analysarbete framför oss. Vi väntar bland annat på analyser från fynd som gjorts i mannens bil, och från platser där kvarlevorna efter kvinnan legat, sade hon vid presskonferensen. Analyssvar från Statens kriminaltekniska anstalt gällande mannens vapen väntas också in. De antas kunna ge svar på om den kula som hittats vid den så kallade 58-ans rastplats avlossats från 50-åringens vapen.- Han har inte varit riktigt klar med vilket vapen han använt, men vi tror att det är ett klass 1-vapen, sade kammaråklagare Anette Ölmbro, biträdande förundersökningsledare.

Klass 1-vapen används vid till exempel älgjakt.

En viktig pusselbit som återstår är det slutliga svaret från den rättsmedicinska utredning som gjorts av kvinnans kropp. Den kan eventuellt ge svar på vilken typ av våld som använts för att tillfoga huvudet de skador som konstaterats i det preliminära utlåtandet. Än så länge utesluter inte förundersökningsledarna att skadorna på huvudet orsakats av ett eldvapen.

Gällivare tingsrätt har gett åklagarna tid på sig till den 17 november att väcka åtal mot 50-åringen.- Men vi kommer sannolikt att behöva längre tid på oss för att avsluta utredningen, sade Ulrika Schönbeck.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro