ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

50 företag och kommuner slåss om mobil bandbredd

Ola Jacobsen · 13 Nov 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Nästa generations trådlösa internet närmar sig svenska surfare. I måndags började Post och telestyrelsen, PTS, auktionera ut tillstånd i 3,7-GHz-bandet där den trådlösa bredbandstekniken Wimax och nästa generations mobiltelefonteknik, IMT-advanced, även kallad 4G huserar.Tillstånden gäller i 15 år. ­

– Vi har valt auktionsmodellen eftersom den är transparent och tydlig. Det är stor chans att den operatör som värderar tillståndet högst får det, säger, säger Joakim Persson, projektledare för auktionen på PTS. Telenor är ett av de 50 företag och kommuner som deltar i budgivningen. ­ Vi vet inte säkert vad vi ska använda det till men vi vet att vi kommer att behöva mycket kapacitet för mobilt bredband. Licensperioden är ju lång, vi får se vad som händer, säger Lars-Åke Norlin, nätchef, Telenor Sverige.

Tele2 hade anmält sig till auktionen, men har valt att inte lägga några bud.– ­ Nej, vi har redan en nationell licens för bandet precis under som vi kommer klara oss på länge, så vi kommer inte vara med och bjuda. Min uppfattning är dessutom att produkter kommer ut först för det band som vi har, så vi har inget behov av de här tillstånden, säger Stefan Axelsson, teknisk chef på Tele2 i Sverige. Totalt finns fyra tillstånd i varje kommun. Auktionen startade i måndags och kommer pågå så länge någon bjuder vidare på något av de 1160 tillstånden. ­

– Vi måste ha alla auktioner öppna till dess att allt är klart, eftersom enoperatör som till slut ger upp om ett tillstånd då måste ha möjlighet att bjuda på något av de andra, säger Joakim Persson.

Han beräknar att auktionen kommer pågå i till någon gång i nästa vecka. Teliasonera och Tele2 har redan liknade tillstånd nationellt för frekvenserna 3,4­3,6 GHz. Den här auktionen gäller kommunala tillstånd.

I vår kommer PTS auktionera ut tillstånd för 2,6-GHz-bandet. De frekvenserna används för 3G, 3,5G och Wimax.

klar

Artikellänk är kopierad

Ola Jacobsen
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro