ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

50 tvångstestades för könssjukdomar

metro · 4 Jun 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

UNDERSÖKNING. Under de senaste tre åren har nästan 50 personer med misstänkt könssjukdom tvingats till undersökning med hjälp av lagens långa arm.

Den 1 juli 2004 trädde en ny smittskyddslag i kraft. Den innebär att landets smittskyddsenheter måste vända sig till länsrätten för att kunna få polisunderstöd vid tvångsundersökningar.Oftast handlar det om personer som efter smittspårningsarbete pekas ut som misstänkta klamydiabärare.

Invånare i Östergötland är de som tvångsundersöks oftast i landet. Sedan den nya lagen trädde i kraft har länsrätten beslutat om undersökning för 20 östgötar.Det kan jämföras med Stockholm, Västra Götaland och Skåne som tillsammans under samma period sökt beslut om tvångsundersökning i 13 fall. I norrlandslänen finns knappt något fall.•• Kan det vara något i den östgötska mentaliteten som gör att man inte vill undersöka sig?– Jag tror snarare att det beror på hur man tolkar förarbetena till lagstiftningen. Vi är överens om att det ska vara en person som utmärker sig. Ofta förekommer personen i flera smittspårningsutredningar och när mottagningarna förgäves försökt i flera månader att få tag på personen så hamnar ärendet hos oss, säger Bengt Normann, chef för smittskyddsenheten i Östergötland.– Efter ytterligare tre skriftliga kallelser vänder vi oss till länsrätten, fortsätter Normann.

klar

Artikellänk är kopierad

metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro