ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

54-årig vd misstänks ha köpt sex av 15-åringar – via sugardejtingsajt

Linnea Bergman · 15 Maj 2018
Uppdaterad 15 Maj 2018
I sugardejtingrelationer skäms den yngre personen bort med exempelvis middagar och presenter. Men på sugardejtingsajterna förekommer även renodlad prostitution, enligt polisen.

I sugardejtingrelationer skäms den yngre personen bort med exempelvis middagar och presenter. Men på sugardejtingsajterna förekommer även renodlad prostitution, enligt polisen. Foto: IBL


En 54-årig man står åtalad misstänkt för att ha köpt sex av flera tonårstjejer hemma i sin Stockholmsvilla. Mannen fick kontakt med flickorna via sugardejtingsidor. Polisen varnar nu för ett av den moderna prostitutionens nya ansikten”.

klar

Artikellänk är kopierad

På sugardejtingsajter lockas unga kvinnor med en värld av flärd och lyx. Allt erbjudet av en äldre, rik man som skämmer bort dem.

Men sajterna är enligt polisen även en arena för sexköp. När Metro i september förra året granskade en av sajterna och skapade en fejkad profil fick vi snabbt kontakt med flera män och erbjöds att sälja sex. Metro fick då även kontakt med flera unga kvinnor som berättade om hur de sålt sex via sugardejtingsajterna.

På torsdag den här veckan startar rättegången mot en 54-årig man som misstänks för sexköp av barn efter att han fått kontakt med flera tonårsflickor via just sugardejtingsajter. Sexköpen ska ha skett under perioden oktober 2016 till januari 2018. Flera av tjejerna ska ha träffat mannen mer än en gång, enligt åtalet.

Två av flickorna var vid det misstänka sexköpet 15 år gamla, två 16 år gamla och två 17 år gamla.

– Han har kommit i kontakt med målsägandena via främst två olika sugardejtingsidor på nätet, sedan har man träffats, säger åklagaren Josefine Dahlqvist.

Den 54-åriga mannen bor i en villa i en närförort till Stockholm. Han är vd för ett företag och sitter i flera styrelser. Han är skild och har även egna barn. Mannen har tidigare lagförts för ett trafikbrott men är i övrigt ostraffad.

”Lever under till synes ordnade förhållanden vad gäller bostadssituation, sysselsättning, ekonomi och socialt umgänge,” står det i personutredningen som gjorts om mannen.

Mannen och flickorna har även haft kontakt via sms eller chattappen Kik. De har träffats hemma i mannens villa där han köpt olika typer av sexuella tjänster av dem, enligt åtalet.

Enligt den personutredningen som gjorts erkänner mannen att han haft en relation med flickorna, men han säger sig inte ha haft vetskap om deras ringa ålder.

– Han förnekar brott. Han menar att han inte har köpt några sexuella tjänster, säger mannens advokat Richard Schönmeyr.

Åklagaren menar i stället att de chattkonversationer och kontoutdrag som finns, tillsammans med flickornas egna berättelser, styrker att mannen både köpt sex och vetat hur gamla flickorna var.

– Jag tycker att vi har ett bra mål och en bra bevisning, säger åklagaren Josefine Dahlqvist.

Mannen misstänks även för övergrepp i rättssak. Detta efter att han i ett telefonsamtal ska ha hotat att koppla in socialtjänsten och föräldrarna till en av flickorna om hon berättade saker för polisen. Ett samtal som flickan spelade in. Mannen förnekar även på den punkten brott.

En av flickorna finns även med som målsägande i två till pågående utredningar mot män kopplade till sugardejtingsajter. Enligt polisen pågår även flera andra förundersökningar just nu kopplade till sugardejtingsajter .I höstas uppmärksammades en av sugardejtingsajterna för en reklamkampanj där unga kvinnor uppmanades att ”dejta en sugar daddy” för att slippa ta studielån. Det ledde till flera polisanmälningar, men misstankarna om koppleri lades ner i slutet av april i år.

pil
Fakta: Det säger polisen om sugardejting

I ett PM inför den aktuella rättegången sammanfattas det polisen sett om prostitution kopplat till sugardejting:

– Där skrivs att sugardejtingverksamheten exploderat det senaste året, mycket beroende på massmedial uppmärksamhet.

– Polisen skriver att det finns belägg för att det förekommer sexköp på sugardejtingsajterna.

– Polisen uppger även att det är ”synnerligen alarmerande att i en stor del av de kontroller som polisen utfört har den sökande varit minderårig”.

– Polisen uppger att uppfattningen att sugardejting inte handlar om sex mot betalning är rådande bland stora delar av allmänheten som saknar insikt i problematiken.

– Sugardejting beskrivs som någonting som bedöms vara här för att stanna och kallas för ”ett av den moderna prostitutionens nya ansikten”.

pil
Fakta: Det är sugardejting

I en sugardejtingrelation är en person yngre och den andra äldre. Den äldre personen har ofta mer pengar än den yngre och betalar på olika sätt i deras umgänge.

Det kan handla om alltifrån att den yngre personen får en ”månadspeng” till att personen bjuds på dyra kläder, resor eller middagar.

Den äldre personen kallas för en ”sugardaddy” eller en ”sugarmummy”, den yngre för ”sugarbabe” eller ”boytoy” beroende på kön. Vanligast är att det rör sig om en äldre man och en yngre kvinna.

Fenomenet brukar beskrivas som att det befinner sig i gråzonen för prostitution eftersom den äldre personen ofta vill ha en sexuell relation.

klar

Artikellänk är kopierad

Linnea Bergman
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro