ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

550 jobb bort från Astra Zeneca

metro · 6 Feb 2014
Uppdaterad 6 Feb 2014
550 jobb bort från Astra Zeneca

550 jobb bort från Astra Zeneca Foto: TT


klar

Artikellänk är kopierad

Läkemedelsjätten Astra Zeneca redovisar en vinst före skatt för kärnverksamheten på 1 859 miljoner dollar, motsvarande cirka 12,1 miljarder kronor, för fjärde kvartalet 2013. Det kan jämföras med vinsten på 2 667 miljoner dollar motsvarande period 2012.

Omsättningen uppgick till 6 844 miljoner dollar, jämfört med 7 282 miljoner dollar ett år tidigare.

Styrelsen föreslår en andra temporär utdelning till aktieägarna på 1:90 dollar per aktie, vilket gör att utdelningen för helåret hamnar på 2:80 dollar per aktie.

Räknar med intäktsminskning 2014

"Det tidigare tillkännagivna omstruktureringsprogrammet har utökats för att leverera totalt 1 100 miljoner dollar i årliga resultatförbättringar som skapar ytterligare utrymme för investeringar i forskningsportföljen och i våra tillväxtplattformar", skriver Astra i rapporten.

För helåret 2014 räknar Astra Zeneca med en låg till medelhög ensiffrig procentuell intäktsminskning i fasta valutakurser.

"Som väntat återspeglar vårt ekonomiska resultat 2013 de pågående effekterna av att ensamrätt förlorats för flera viktiga varumärken. På kort sikt kommer denna motvind att förbli utmanande, men jag är övertygad om att vi kan återgå till tillväxt snabbare än förväntat och räknar med att våra intäkter 2017 kommer att i stort sett ligga på samma nivå som 2013", skriver koncernchefen Pascal Soriot i en kommentar.

550 jobb bort

Enligt presschefen Jacob Lund innebär omstruktureringsprogrammet att Astra Zeneca minskar antalet anställda med omkring 550 personer, varav ungefär 400 handlar om IT-personal i främst Sverige, USA och Storbritannien. Övriga neddragningar sker i Indien och länder där Astra Zeneca tillverkar kopior på originalpreparat.

Den berörda personalen informerades om neddragningarna med start i november, enligt Jacob Lund.

Astra Zeneca skriver i en kommentar att syftet är att skapa utrymme för investeringar i "forskningsportföljen och i våra tillväxtplattformar".

Försöker lösa på frivillig basis

– IT-sidan är nog den avdelning som drabbats allra mest av omorganisationer de senaste åren. Så de anställda är rejält trötta på detta, säger Malin Linnér, på Unionens fackklubb på Astra Zeneca.

Det är ännu oklart hur stor del av de nu aktuella nedskärningarna som kommer att göras i Sverige. Enligt Malin Linnér är det inte särskilt många medarbetare kvar som sysslar med IT i Sverige.

– Jag har inte den exakta siffran men det är mindre än hundra personer, och det är inte så att alla kommer att få lämna.

Förhandlingarna har pågått sen i höstas och Malin Linnér hoppas att det mesta av neddragningarna ska kunna lösas genom frivilliga avgångar. Sedan tidigare finns framförhandlade paket som ger den som lämnar bolaget självmant minst fem månadslöner utöver uppsägningstiden. Som mest kan den som arbetat länge och är över 55 år få 22 månadslöner.

De 550 personer som totalt ska bort från Astra Zeneca är anställda i bolaget.

– Förändringar pågår hela tiden och det kan vara så att även konsulter kan drabbas, men jag har inte fått någon sådan information, säger Malin Linnér.

Aktien sjunker

Aktien i Astra Zeneca sjunker 0,8 procent i torsdagens inledande handel på Stockholmsbörsen.

LÄS ÄVEN: 4 400 får gå från Volvo

klar

Artikellänk är kopierad

metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro