ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

56 000 evakuerade efter vulkanutbrott i Filippinerna

Linus Lindgren · 24 Jan 2018
Uppdaterad 24 Jan 2018
Vulkanen Mayon i provinsen Albany i Filippinerna.

Vulkanen Mayon i provinsen Albany i Filippinerna. Foto: Bullit Marquez/AP/TT


Ett vulkanutbrott från vulkanen Mayon i Filippinerna bröt ut under veckan. Utbrottet har nu tilltagit. Över 56 000 människor har nu evakuerats ur närområdet rapporterar AP.

klar

Artikellänk är kopierad

Under natten mellan tisdagen och onsdagen tilltog utbrottet i styrka och lava flödade ut över tre kilometer från kratern och en hög pelare av aska steg upp ur vulkanen.

Minst 56 000 människor har nu evakuerats och tagits till krisläger med hjälp av den filippinska militären och polisen.  De filippinska myndigheterna har dock haft problem att hålla människor kvar i lägret och hindrat dem från att besöka en mycket populär tuppfäktnings-match i farozonen rapporterar AP.

Cedric Daep leder räddningsarbetet i provinsen. Han uppmanar nu bybor från att inte ta sig tillbaka till sina hem.

– Om man får lava på sig kan vi inte förhindra att man dör. Låt oss inte leka med naturens krafter och håll er från farozonen. Om ni inte gör det är straffet döden, säger han till AP.

Cedric Daep har nu föreslagit att stänga av elen och vattnet till alla bostäder i farozonen för att förebygga att människor ska besöka sina hem.

Enligt AP är Mayong en aktiv vulkan som har brutit ut ungefär 50 gånger de senaste 500 åren. Senaste gången vulkanen hade ett utbrott var 2013 då fem bergsklättrare dog. Det dödligaste utbrottet från vulkanen var 1814 då över 1200 människor miste livet.

klar

Artikellänk är kopierad

Linus Lindgren
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro