ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

58 procent av unga vuxna bor hemma

Elina Bratt Lejring · 15 Maj 2013
Uppdaterad 15 Maj 2013
58 procent av unga vuxna bor hemma

58 procent av unga vuxna bor hemma


Mer än varannan ung storstadsbo bor kvar hemma hos sina föräldrar. "Unga vuxna i dag är allt mer beroende av sina föräldrar", säger Karolina Lemoine på Hyresgästföreningen.

klar

Artikellänk är kopierad

Boendesituationen för unga vuxna är den sämsta på tio år. Allt fler tvingas därför bo kvar hemma hos sina föräldrar längre än de själva vill. Värst är det i Stockholms län. Där bor 58 procent av de unga vuxna mellan 20 och 27 år ofrivilligt kvar hemma hos sina föräldrar. Det skriver Hyresgästföreningens medlemstidning Hem och Hyra.

– Orsakerna till bostadsbristen ligger i att det byggs för få bostäder, samtidigt som befolkningen ökar i Sverige. De bostäder som byggs är alldeles för dyra för unga vuxna som inte har råd att betala några höga hyror, säger Karolina Lemoine, rapportförfattare och utredare på Hyresgästföreningen.

Enligt Hem och Hyra bor nästan 40 000 unga vuxna i Stockholms län ofrivilligt hemma hos sina föräldrar. Det motsvarar 58 procent.

Även i Göteborg och i Skåne ser det mörkt ut för unga vuxna som söker bostad.

Enligt rapporten bor nästan en av fyra unga vuxna i Göteborgsregionen kvar hos sina föräldrar. Motsvarande siffra för Malmö och Lund är en av fem. 

Samtliga siffror är de högsta på tio år, då mätningarna började.

Anton Öberg, 19, bor hemma hos sin mamma, styvpappa och sina två styvbröder i ett hus i Hanviken. Anton är för tillfället mellan två jobb och planerar att börja plugga till naprapat. Han har sökt studentbostad men inte fått något napp.  

– Jag vill gärna flytta hemi från, men det verkar omöjligt att hitta någonting. Det känns som att det inte ens är värt att försöka.

Huset som familjen bor i är stort och Anton har eget rum, men han tycker ändå att det vore skönt med en egen bostad.

– Det är svårt när man är så många, det är lite trångt när man ska göra sig redo på morgonen. Jag skulle kunna bo var som helst, det behöver inte vara i innerstan. 

Antons styvpappa Roger de Jager arbetar som gymnasielärare. Han säger att många av hans studenter också har svårt att hitta bostad inför hösten när de ska börja på högskolan.

– De söker med ljus och lykta, men får ingenting. Jag tror att de flesta av dem kommer att fortsätta bo hemma. I och med att bostadsmarknaden i Stockholm ser ut som den gör är det hur svårt som helst. Som det ser ut nu så fungerar det inte. Något måste göras, säger han. 

klar

Artikellänk är kopierad

Elina Bratt Lejring
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro