ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

6 000 barn skadas på studsmattor varje år

Emmelie Wallroth · 25 Mar 2014
Uppdaterad 27 Mar 2014

Sol och värme i all ära – men i din trädgård kan faran lura runt hörnet. Metro har listat några av de värsta olycksfällorna under sommaren.

klar

Artikellänk är kopierad

Kompisarna Theo, 7, och Ville, 6, i Lund hoppar studsmatta tillsammans nästan varje dag efter skolan. Theos pappa Anders Hansson brukar tittar på. – Filosofin är väl att försöka förmedla vilka farorna är till barnen. De har  annars en tendens att göra som de själva vill när man inte tittar till dem, säger han.
Kompisarna Theo, 7, och Ville, 6, i Lund hoppar studsmatta tillsammans nästan varje dag efter skolan. Theos pappa Anders Hansson brukar tittar på. – Filosofin är väl att försöka förmedla vilka farorna är till barnen. De har  annars en tendens att göra som de själva vill när man inte tittar till dem, säger han.Foto: Kinga Lezanska Sjölin

Våren står för dörren och med den kommer värmen. Men det innebär inte enbart glädje och lek.

Olyckor med skateboard, gräsklippare, grillar och stegar är några av de olyckor som är kopplade till våren och sommaren, enligt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).

Och år 2012 skadades 6 000 barn till följd av olyckor med studsmattor. Det är en ökning med omkring 2 000 olyckor på två år, enligt statistik från MSB.

–Försäljningen av studsmattor har ju ökat sedan början av 2000-talet, så det ligger antagligen ihop med det. I dag finns det i stort sätt en studsmatta i varannan trädgård, säger Ingela Stenbäck, statistiker på MSB.

Den vanligaste anledningen till att barn skadar är att man hoppar flera stycken samtidigt. De flesta studsmatteolyckorna drabbar barn mellan fem och tio år.

– Är barnen i olika åldrar och olika tunga så hamnar de lätt i otakt. De kan hoppa in i eller landa på varandra, säger Ingela Stenbäck.

Enligt henne brukar det inte röra sig om några livshotande skador, utan vrickningar, benbrott och slag.

– Men det kan ju vara väldigt besvärligt ändå.

LÄS MER: Studsmatta större hot än trafiken

Som förälder finns det saker man kan göra för att försöka undvika att barnen skadar sig på studsmattan.

– Bland annat ska ramen runt själva mattan vara helt täckt så barnen inte kan åka igenom. Man kan ha skyddsnät runt studsmattan och se till att barnen inte är så många när de hoppar.

Men det är inte bara barnen som skadar sig när det börjar bli varmare ute.

– Det sker en hel del ”gör det själv”-skador, vid till exempel trädgårdsarbete eller grillning. Det drabbar framförallt vuxna, säger Ingela Stenbäck.

Och enligt Gunnar Öhlén, chefläkare vid Karolinska Universitetssjukhuset, brukar just skador efter olyckor med studsmattor och stegar synas när det börjar bli behagligare utomhus.

– Vid den här perioden kan vi också se ett skadeutfall kring upplagda båtar och stegolyckor då man ska klättra upp och ner i sin båt. Varje år ser vi folk som får jättefula frakturer. 

Men vårens faror bör inte sätta för stor skräck i den olycksrädde.

– Generellt sätt är det ju hälsosamt att vara utomhus. Vi behöver vår D-vitaminproduktion. Då mår vi bättre, säger Gunnar Öhlén.

klar

Artikellänk är kopierad

Emmelie Wallroth
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro