ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

6 200 näthatare har avslöjats

Aron Andersson · 10 Dec 2013
Uppdaterad 10 Dec 2013

Nu avslöjas 6 200 näthatare. De gömmer sig bakom anonyma profiler på sajter som Avpixlat, Fria tider och Exponerat, men nu är deras riktiga identiteter avslöjade. En av dem är Marie Stensby, SD-topp.

klar

Artikellänk är kopierad

Avpixlat och Fria Tider är två av sajterna.
Avpixlat och Fria Tider är två av sajterna.

Den så kallade Researchgruppen har avslöjat totalt 6 200 anonyma näthatares identitet skriver Expressen. – Det är hatet mot invandrare som binder dem samman. Det knyter ihop både dem som vill ha stark välfärd med dem som talar för marknadsideal. Det är ett hat över blockgränserna, säger Martin Fredriksson på Researchgruppen till tidningen.

Bland de som avslöjats och konfronterats finns bland annat Marie Stensby, 54, nyligen invald som suppleant i Sverigedemokraternas partistyrelse.

”Hoppas de svälter sig till döds!”, har hon bland annat skrivit i en kommentar om ensamkommande flyktingbarn som hungerstrejkade. När Expressen konfronterar henne om kommentaren svarar hon. – Äh, det där är problematiskt för såna här sidor man skriver på, de triggar ju naturligtvis att man kanske skriver saker som man inte tänkt helt skarpt innan.

För att kunna röja vem som ligger bakom kommentarerna på hatsajterna har Researchgruppen först knutit samman rätt mejladress med rätt kommentar. Dessa mejladresser har sedan kollats mot olika register och myndigheter för att avslöja vem personen bakom adressen är. – Vi har personuppgifter på 6 200 personer som väntar på att bearbetas, säger Martin Fredriksson.

Enligt Expressen är det 1 500 av personerna som dagligen är inne och skriver kommentarer på de olika sajterna. 406 av dessa har identifierats, varav 325 är män och 81 kvinnor. Medelåldern är 49 respektive 55 år. Tidningen har konfronterat flera av personerna och en stor andel erkänner att det är dem som ligger bakom profilerna på sajterna. – Det är förvånande att en så liten grupp kan ta sig så stort utrymme i den allmänna debatten. De är duktiga på att få spinn på sina grejer i sociala medier, säger Martin Fredriksson.

klar

Artikellänk är kopierad

Aron Andersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro