ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

6 av 10 SFI-lärare saknar behörighet

Evelina Pålsson · 5 Apr 2016
Uppdaterad 11 Apr 2016
Pernilla Askenbom driver Skolverkets kampanj för att få fler lärare till SFI. Karin Sandwall från Nationellt centrum för svenska som andraspråk är läraren avgörande för elevens inlärning.

Pernilla Askenbom driver Skolverkets kampanj för att få fler lärare till SFI. Karin Sandwall från Nationellt centrum för svenska som andraspråk är läraren avgörande för elevens inlärning. Foto: TT Nyhetsbyrån/Privat/Privat


I dag finns det totalt 3 385 tjänstgörande SFI-lärare. Men knappt 40 procent har lärarlegitimation. "Det får negativa konsekvenser för elevens förutsättningar att lära sig det svenska språket" säger Karin Sandwall, föreståndare på Nationellt centrum för svenska som andraspråk.

klar

Artikellänk är kopierad

Drygt 6 av 10 av landets SFI-lärare saknar behörighet att undervisa på SFI visar statistik från Skolverket. Av de totalt 3 385 personer som i dag undervisar i Svenska för invandrare är 1 305 personer eller 38,6 procent legitimerade att göra det. Ett större antal har pedagogisk högskoleexamen. Totalt 73,3 procent med de behöriga lärare inräknade.

– Det går att jämföra med att undervisa i matte och inte ha en enda högskolepoäng i matte och så kan vi inte ha det, säger Karin Sandwall.

► LÄS MER: Nej, SFI-bonusen kommer inte att höjas – den finns inte

Enligt henne ökar det höga antalet obehöriga lärare risken för att eleverna inte får en likvärdig utbildning. Samtidigt som hon påpekar att behörighet inte är en garanti för en utbildning med hög kvalité.

– Men en lärare med gedigen utbildning har större förutsättningar att genomföra högkvalitativ utbildning, säger hon och fortsätter.

– Vi vet att lärarna är avgörande för elevens möjlighet att nå upp till läroplanens mål.

Den 4 juni förra året beslutade regeringen att satsa 5 miljoner kronor på en kampanj för fler SFI-lärare. Skolverket fick uppdraget. Enligt Pernilla Askenbom, projektledare för Skolverkets kommunikationsavdelning, vill myndigheten främst nå de 3 000 personer som i dag har SFI-behörighet eller bara behöver komplettera sin utbildning men som jobbar med annat. De har också försökt väcka uppmärksamhet kring frågan genom att göra reklam i tv, tidningar, på radio och webben.

– Vid årsskiftet fick vi förlängt, säger Pernilla Askenbom.

► LÄS MER: SFI ska bli mer yrkesinriktat

När kampanjen förlängdes avsatte regeringen ytterligare 1,5 miljoner till arbetet. Totalt har regeringen satsat 6,5 miljoner kronor på kampanjen. Först i oktober kommer Skolverket kunna se om antalet behöriga lärare blivit fler. Jobbet har goda framtidsutsikter då behovet är enormt. Men Pernilla Askenbom vill också lyfta fram hur viktigt yrket är för samhället då en SFI-lärare inte enbart fungerar som en lärare utan en guide in i samhället för nyanlända.

– Du hjälper dem att lära sig språket och kulturen för att de ska kunna fortsätta sitt liv, säger hon.

klar

Artikellänk är kopierad

Evelina Pålsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro