ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

6 bubbel som inte är champagne

Clara Grabe · 19 Okt 2016
Uppdaterad 19 Dec 2017

I Champagne finns det en lång tradition att göra kvalitativa viner. Det i kombination med extremt dyra vinmarker resulterar i dyra viner. Men det finns goda bubbliga alternativ från andra delar av världen. Här är några.

klar

Artikellänk är kopierad

Enkelt och gott

Ca’Montini Prosecco Extra Dry, Venetien, Italien, nr 77377, 99 kr, 750 ml, 11 % alkohol

Prosecco är ett italienskt mousserande vin som tillverkas genom att en stor mängd vin får genomgå en andra jäsning i en tank, till skillnad från den traditionella metoden som används i champagne. Där får varje enskild flaska genomgå en andra jäsning och därmed bli kolsyrad. Prosecco blir därför ett vin av något enklare kvalitet men det passar perfekt till aperitif. Just den här är fruktig, blommig och torr. Så anamma den italienska traditionen med aperitivo och bjud på massa tilltugg och Prosecco.

►LÄS MER: 6 drycker under 80 kronor

Ambitiös vinmakning

Clotilde Davenne, Brut Extra Crémant, Bourgogne, Frankrike, nr 7725, 149 kr, 750 ml, 12,5 % alkohol

Crémant betecknar ett vin som är mousserande och tillverkat på samma vis som en champagne med andra jäsningen på flaska men som kommer från en annan del av Frankrike än området Champagne. Det har inte samma krav på lagring men är ofta ett ambitiöst vin då det krävs mycket i källaren under vintillverkningen. Clotilde Davenne hör hemma i Bourgogne och här odlas samma druvor som i Champagne; Pinot Noir och Chardonnay. Resultatet är ett komplext och smakrikt vin med en brödig ton och mogen frukt.

Favoritbubbel

2010 Graham Beck Blanc de Blancs, Western Cape, Sydafrika, nr 6505, 159 kr, 750 ml, 12,5 % alkohol

Det här vinet fanns tidigare i Systembolagets ordinarie sortiment men har nu halkat ner till beställningssortimentet vilket är synd tycker jag. Å andra sidan helt klart värt att beställa en låda. Det är verkligen ett alternativ till en champagne i komplexitet och smak. Det är enbart Chardonnay-druvor vilket ger en brödig smak och en frisk citruston i vinet. Det passar bra som aperitif men kan verkligen också drickas till skaldjur eller en lättare fiskrätt. Vinet lagras i 4 år på sin jästfällning innan degorgering.

►LÄS MER: 6 drycker som rundar av en god middag

Från en familj med lång tradition

Langlois Crémant de Loire Brut, Loire, Frankrike, nr 7404, 139 kr, 750 ml, 12,5 % alkohol

Langlois ägs av familjen Bollinger som är kända från Champagne. De har köpt upp vinmarken i Loire och gör en Crémant som är otroligt god och prisvärd. Den traditionella metoden vid tillverkning av mousserande vin innebär att det stilla vinet tappas på flaska och så tillsätts socker och jäst för en andra jäsning på flaskan. Vinet lagras på sin jästfällning tills det är dags för degorgering. Då fryser men flaskhalsen och skjuter ut jästfällningen och på med kork och grimma.

Smakrika rosa bubblor

2011 Rotari Rosé, Trentino, Italien, nr 7701, 109 kr, 750 ml, 12,5 % alkohol

Även i detta vin används klassiska druvor som Chardonnay och Pinot Nero och även den traditionella metoden. Trentino ligger i norra Italien vid bergskedjan Dolomiterna så klimatet är något svalare vilket passar dessa druvor. De får chans att utveckla en frisk syra och den längre mognadsperioden ger en aromatisk karaktär till druvorna. Det här är ett prisvärt vin som verkligen passar till plockmat och sallader eller som aperitif. Jag gillar att det är lite fylligare än ett vitt mousserande vin.

Bubblor med god eftersmak

Richard Juhlin Blanc de Blancs Non-Alcoholic Sparkling Wine, Languedoc, Frankrike, nr 1979, 89 kr, 750 ml, 0 % alkohol

Richard Juhlin är en av världens mest kända Champagneexpert. Han har blindprovat hur många olika Champagner som helst och kunnat säga exakt vad det är. Han är med andra ord smaksäker och sätter inte sitt namn på vad som helst. Detta är ett väldigt gott mousserande vin trots att det är alkoholfritt. Vinet är avalkoholiserat vilket gör att aromerna från vinet finns kvar. Det är elegant, friskt och har lagrats på små ekfat en tid för att ge karaktär åt drycken. Jag har bara ett önskemål; halvflaska.

klar

Artikellänk är kopierad

Clara Grabe
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro