ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

6 bubblande viner till nyår

Clara Grabe · 29 Dec 2017
Uppdaterad 29 Dec 2017

Foto: IBL/Shutterstock/Metro


Ett helt gäng mousserande viner har kommit in på Systembolaget under året som gått. Om du vill avsluta 2017 och inleda 2018 men de senaste bubblorna på hyllan kommer tipsen här.

klar

Artikellänk är kopierad

Årets stora bubbeltrend

Astoria Valdobbiadene Prosecco Superiore, Italien, nr 76463, 120 kr, 750 ml, 11,5 % alkohol

Prosecco tog världen med storm under 2017. Inte för att det är ett nytt vin utan för att alla plötsligt upptäckte hur läcker, fruktig, flirtig och tillgänglig denna produkt är. Prosecco är nästan lika uppfriskande som en sprite och smakar päron, blommigt och citrus. Det här är en perfekt aperitif och passar även bra till tolvslaget. Prosecco brukar domineras av en druva som heter Glera och kan även innehålla lokala druvor från sin region.

Inled 2018 med nästa års it-vin

Alice Bardot Brut Rosé, Champagne, Frankrike, nr 79253, 249 kr, 750 ml, 12 % alkohol

Denna prisvärda Champagne gjorde entré på Systembolaget i våras och det här tror jag kommer vara nästa års trend, rosébubbel. Dels är det festligt och gott men det är också ett vin som är väldigt god att dricka till mat. Gillar du sushi, sashimi eller kryddstark mat är mousserande rosé en utmärkt matchning. Att det dessutom är förknippat med romantik och kärlek gör ju ingenting på nyår. Dela en flaska rosa bubbel med de du gillar mest.

Prisvärt vin till tolvslaget

Philippe Deval Vouvray Brut, Loire, Frankrike, nr 7922, 115 kr, 750 ml, 12 % alkohol

Det här är ett bra alternativ till tolvslaget. Vill man absolut inviga nästa år med champagne så ska man göra det såklart men oftast är det just att få skåla i något bubbligt och titta på fyrverkerier som är det viktigaste. Då behöver man faktiskt inte lägga en förmögenhet på vinet utan kan satsa på ett prisvärt vin. Vouvray är en del av Loire och här odlas Chenin Blanc som ger ett aromatiskt, lätt och fruktigt vin med hög syra och lätt krämighet

Mogen Chanpagne för finsmakare

1988 Desbordes-Amiaud Premier Cru, Champagne, Frankrike, nr 77403, 645 kr, 750 ml, 12 % alkohol

Det här är vinet för den som vill lämna 2017 med en riktigt härlig eftersmak. Att avsluta året med en nästan 30 år gammal champagne är lite kaxigt. Mogen Champagne får nästan alltid en gyllengul färg och doftar och smakar brödigt, nötigt och mogna äpplen. Drick den här till någon god anrättning typ piggvar med smörsås eller något annat nyårstypiskt. Älskar att det finns en mogen champagne i Systembolagets sortiment med en rimlig prislapp.

Lika gott idag som imorgon

Cordorníu Ecológica de-alcolised, Spanien, nr 11977, 69 kr, 750 ml, alkoholfri

Att fler och fler vinmakare och ölbryggerier satsar på alkoholfria produkter är en trend som är tydlig under de senaste åren och absolut en av 2017 års starkaste riktningar. Jag tror att det här segmentet kommer att öka ännu mer under de kommande åren. Det är tydligt att de som avstår från alkohol inte vill dricka läsk och det är också tydligt att det blir mer och mer socialt accepterat att avstå från alkohol, oavsett orsak. Lätt och friskt mousserande vin.

Satsa på riktigt torr cava

Cava Aurèlia, Brut Nature Gran reserva, Spanien, nr 7923, 139 kr, 750 ml, 12 % alkohol

Cava var otroligt populärt för några år sedan och har nu fått stå i skuggan av Prosecco. Det här är ett väldigt gott bubbel som alternativ till Champagne. När man väljer cava bör man satsa på en torr variant, typ extra brut eller brut nature då druvorna i cava är mer aromatiska än de i Champagne. I övrigt framställs cava på samma sätt som en champagne så det blir ett mer komplext vin än prosecco med längre smak och brödigare ton.

klar

Artikellänk är kopierad

Clara Grabe
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro