ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

6 drycker att bjuda din dejt på

Clara Grabe · 24 Maj 2017
Uppdaterad 24 Maj 2017
Här ger Clara Grabe sina bästa tips för dryck till dejten.

Här ger Clara Grabe sina bästa tips för dryck till dejten. Foto: IBL


Att bjuda en dejt på något att dricka ska vara trevligt och gott. Tillfället avgör såklart drycken men även vem din dejt är som person. Här är Clara Grabes bästa tips.

klar

Artikellänk är kopierad

Ung och bekymmersfriPerlant Jus de Pommes à Sydre, Eric Bordelet, Frankrike, nr 11900, 65 kr, 750 ml, alkoholfriFruktig och söt cider med en frisk syra och härligt lätt bitterhet. Den har en gyllene färg och doft och smak av äpplen, örter och honung. Drick den väl kyld som aperitif, gärna med is i glaset, eller till sallader, plockmat och fågel. Den här drycken passar perfekt om din dejt är ung eller inte vill dricka alkohol. Cidern är ungdomlig i smaken och ger inga obehagliga biverkningar. Den är lätt att dricka och tycka om och den söta frukten plockar garanterat fram ett leende hos din dejt.

Flirtig och lättsamFreixenet Prosecco, venetien, Italien, nr 77774, 99 kr, 750 ml, 11 % alkoholDet här är det optimala bubblet att bjuda en person som vill fokusera på det härliga och roliga i livet. Freixenets Prosecco är fruktig, aromatisk och bubblig. Freixenet är en stor spansk vinproducent, kända för cava som bestämde sig för att åka till Italien och även börja göra Prosecco. Målet var att göra en väldigt fruktig, men torr, elegant och lätt Prosecco fri från bittra smaker. Och de lyckades. Hela presentationen är flirtig och sorglös, perfekt för uppvaktning och romantik.

LÄS MER
6 drycker som passar till grillat

Mogen och eftertänksam2005 Chateau Soudars, Haut-Médoc, Bordeaux, Frankrike, nr 92077, 275 kr, 750 ml, 13 % alkoholDet här är vinet för den som är lite mer mogen i sin smak och kanske har provat både det ena och det andra under åren. Bordeaux som är över tio år gammal är fantastiskt men för de flesta krävs det erfarenhet för att uppskatta det. Vinet har en komplex och nyanserad karaktär och doftar läder, tobak, kaffe och torkad frukt. Tanninerna har mjuknat och vinet får gärna dekanteras och luftas innan man dricker det. Det blir som allra godast med en köttbit till.

Pigg och nyfiken2016 Adenzia Bianco, Sicilien, Italien, nr 99949, 129 kr, 750 ml, 13 % alkoholOm man är lagd åt det mer nyfikna hållet är det roligt att upptäcka mindre kända vinområden och druvor. Sicilien har varit på gång ett tag och framförallt funnits representerat på restaurangers vinlistor men nu finns det även på Systembolaget. Det här vinet består av två inhemska druvor som heter Grillo och Insolia. Vinet är mineraligt och friskt men har också en öppen och tropisk karaktär. Vinet lagras på sin jästfällning vilket ger en krämighet och rundare ton till den pigga citrussmaken.

Analytisk och lugn2013 Barbaresco, Prunotto, Piemonte, Italien, nr 22013, 239 kr, 750 ml, 13,5 % alkoholBarbaresco är vinet för den som tar det lugnt. Man behöver ge vinet lite tid och luft när det öppnas. Barbaresco ligger i nordvästra Italien i området Piemonte och här odlas en druva som heter Nebbiolo. Den har en blommig och elegant doft men överraskande nog när man smakar på vinet har det sträva tanniner. Med luft, och gärna mat till, blir vinet mjukare och balanserat. Det är också en fördel att servera det i breda kupor som gör att vinet får ännu mer kontakt med syre. Barbaresco är ett klassiskt vin och passar den med mer utvecklad smak.

Fyndig och livlig2015 Leitz Eins Zwei Dry, Rheingau, Tyskland, nr 5822, 99 kr, 750 ml, 12 % alkoholÄr din dejt mer skämtsam och kanske har en sprallig sida är det här vinet perfekt. Inte nog med att producenten var riktigt finurlig med namnet på vinet så är det ett uppiggande vin med en frisk syra och lätt spritsighet. Det är torrt och fruktigt med toner av stenfrukt, gröna äpplen och citrus. Det ska drickas väl kylt och passar lika bra som aperitif som till asiatiska rätter som sushi och sashimi. Helt enkelt vinet för den ord-lekande dejten som älskar rå fisk.

LÄS MER
6 drycker till tacos
klar

Artikellänk är kopierad

Clara Grabe
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro