ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

6 drycker att ge bort i julklapp

Clara Grabe · 16 Dec 2016
Uppdaterad 13 Mar 2017

Julklappstipsen duggar tätt så här års. Och att ge bort en dryck är ju faktiskt en väldigt bra idé. Dels kan den anpassas efter mottagarens smak och så är prislappen lätt att justera. Här är Clara Grabes bästa tips.

klar

Artikellänk är kopierad

Till mamma

Monteagudo Pedro Ximénes, Delgado Zuleta, Jerez, Spanien, nr 8328, 93 kr, 375 ml, 17,5 % alkohol

En riktigt söt och god sherry till mamma kommer göra henne glad. Komplettera med goda chokladtryfflar så ger du bort den perfekta avslutningen på en middag. Pedro Ximénes, eller PX som det kallas är en speciell typ av sherry som är extremt tät, söt och nästan trögflytande. Den är mörkt brun i färgen och doftar och smakar torkad frukt, kaffe och sirap. Sherryn blir som den är på grund av att druvorna soltorkas innan de pressas. Och nere i Jerez steker solen på ordentligt så druvorna blir ordentligt skrumpna och koncentrerade.

Till pappa

2013 Black Stallion Cabernet Sauvignon, Napa Valley, Kalifornien, USA, nr 6207, 199 kr, 750 ml, 14,5 % alkohol

Det här vinet är ofantligt populärt bland män i medelåldern. Så om din pappa inte redan har upptäckt Black Stallion kommer det att bli en succé. Stilen är smakrik och fyllig med väldigt fruktig karaktär av mörka bär som svarta vinbär, plommon och björnbär. Det rundas av med tydliga ekfatstoner. Helt enkelt ett maffigt vin som ändå är något mer sofistikerat än Amarone. Namnet kommer från att vingården tidigare varit hästranch och en annan rolig anekdot om pappa är filmälskare så spelades Apocalypse Now in här.

Till din partner

2006 Amour de Deutz, Champagne, Frankrike, nr 90661, 1499 kr, 750 ml, 12 % alkohol

Deutz grundades 1838 av William Deutz i byn Aÿ i Champagne. Amour de Deutz är deras prestigechampagne som görs på 100 procent Chardonnay. Det är en väldigt elegant champagne som går att lagra i många år. Hela presentationen av vinet skriker romantik och vad kan väl vara en bättre julklapp till din kärlek än denna vackra, eleganta och underbart goda champagne. Det som också utmärker denna och andra kvalitativa champagner är de mjuka och välintegrerade bubblorna. Man talar om att det är en fin mousse.

Till din bror

Baladin Nöel Ale, Italien, nr 11294, 99 kr, 750 ml, 9 % alkohol

Denna mörka öl i belgisk stil är optimal för att lagras. Därför är det en rolig julklapp. Köp några stycken och dela på en öl varje jul och se hur den förändras. Mörk öl utvecklas med ålder, kolsyran blir mjukare och mer integrerad. Karaktären är smakrik och komplex. Den doftar och smakar rostat mörkt bröd, julkryddor som kanel och kryddnejlika. Den buteljeras i en stor flaska och gör sig bäst om man delar den för det är verkligen en intensiv dryck med relativt hög alkohol för att vara en öl. Drick den som ett vin.

Till din syster

2015 SP68 Rosso, Arianna Occhipini, Sicilien, Italien, nr 99178, 169 kr, 750 ml, 13 % alkohol

Ge din syster ett vin från en otroligt cool och kompetent kvinnlig vinmakare som redan i 30-årsåldern blivit hyllad, nästintill dyrkad i vinvärlden. Arianna föddes 1982 och gjorde sitt första vin vid 21 års ålder. Hon arbetar med minimal inverkan på sina viner genom ekologisk odling, låter dem jäsa med naturlig jäst, gamla ekfat eller ståltank och hoppar över steg som filtrering och klarning. Det blir ett fruktigt och aromatiskt vin med inslag av kryddighet och örter. Dessutom är Sicilien ett spännande vinområde som är på uppgång.

Till bästa vännen

Hendrick’s Gin, Storbritannien, nr 81679, 439 kr, 700 ml, 41,4 % alkohol

Hendrick’s gin bör drickas med tonic, gurka och trevligt sällskap. Så är det bara. Så vem kan vara bättre att dela den här flaskan med än din bästa vän. Hendrick’s gin skiljer sig från många andra ginsorter bland annat genom att den smaksätts med örter genom en infusion i en speciell panna som heter Carter-Head och Bannetpanna under själva destillationen. Andra ginsorter smaksätts efter destillation. Receptet bakom Henrick’s gin är såklart hemligt och den har många gånger utnämnts till världens bästa gin.

LÄS MER
6 ekologiska drycker
klar

Artikellänk är kopierad

Clara Grabe
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro