ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

6 drycker efter en dag i skidbacken

Clara Grabe · 17 Feb 2017
Uppdaterad 17 Mar 2017
Vin, öl och varm choklad. Clara Grabe delar med sig av de godaste dryckerna efter en dag i backen.

Vin, öl och varm choklad. Clara Grabe delar med sig av de godaste dryckerna efter en dag i backen.


Möra ben, rosiga kinder och lokala viner. Dryckesexperten Clara Grabe utforskar vinregionerna runt Alperna. Och det görs mycket gott i länderna runt bergen. För vad ska man egentligen dricka till smält ost?

klar

Artikellänk är kopierad

Okänd vinregion levererar

2015 Winkl Sauvignon Blanc, Cantina Terlan, Trentino-Alto Adige, Italien, nr 2799, 150 kr, 750 ml, 13,5 % alkohol

Vissa vinregioner i Italien är extremt kända, Chianti, Valpolicella och Piemonte. Men det finns många fler, bland andra Trentino-Alto Adige som ligger precis vid Alpernas södra del. Bergen skyddar regionen från kyliga vindar och bidrar till ett milt klimat. Temperaturen skiftar mycket mellan dag och natt vilket gör att druvorna mognar långsammare och får en komplexitet. Det här är ett lätt och elegant torrt vitt vin med en frisk karaktär och mycket mineralitet.

Gör som österrikarna

2014 Domäne Wachau, Riesling Smaragd, Wachau, Österrike, nr 4622, 130 kr, 750 ml, 13 % alkohol

Här har ni ett friskt och fruktigt vin från Österrike som lätt slinker ner till en schnitzel efter en dag i skidbacken. Benämningen ”smaragd” betyder att vinet är torrt men att druvorna var väldigt mogna vid skörden så att frukten hade en hög sockerhalt. Resultatet blir ett vin med relativt hög alkoholhalt och en väldigt koncentrerad smak och blommig doft. Den friska syran och fruktiga karaktären bryter av salta och smakrika rätter och ger en kontrast till fetma i mat. Därför passar den bra till just schnitzel och korvar, speciellt med lite sauerkraut till.

LÄS MER
6 ekologiska drycker

Bra allround-vin

2012 Weingut Bründlemayer, Zweigelt Reserve, Kamptal, Österrike, nr 95467, 199 kr, 750 ml, 13 % alkohol

Zweiget är Österrikes mest kända inhemska druva för röda viner. Den ger generellt medelfylliga viner med en elegant och samtidigt rustik karaktär med mycket smak och mjuka tanniner. Weingut Bründlemayer visar upp precis det. Det är ett charmigt vin som är balanserat och passar till just det man vill ha efter en lång dag i backen, pasta, fågel eller kalv, ostar och varför inte till den burgundiska fonduen, baserad på kött som tillagas i varm olja eller som mina föräldrar gör, varmt smör.

Den smälta ostens bästa vän

2013 Chardonnay Les Brûlées, Domaine de saint Pierre, Jura, Frankrike, winefinder.se, 301 kr, 750 ml, 13 % alkohol

Jurabergen ligger i östra Frankrike, precis på gränsen till Schweiz och Alperna, här görs helt fantastiska viner. Regionen är inte så känd och har traditionellt dominerats av mjölkproduktion och boskapsuppfödning. Ostar som Gruyère och Comté kommer härifrån. Till dessa salta hårda ostar passar ingenting annat lika bra som just de lokala vita vinerna. Dessutom är det en riktigt bra kombo till den klassiska fonduen med ost. Den mest kända delen för vin i Jura är Arbois och det här vinet är en Chardonnay därifrån. Den har en djup och fyllig karaktär med nötiga toner och mycket mineralitet.

Nu eller aldrig

Carlsberg Hof, nr 1365, 13,60 kr, 330 ml, 4,2 % alkohol

Tydligen säljs det enorma mängder Carlsberg i Alperna. Det är en väldigt vanlig öl på afterskin och vad är väl godare än en kall öl efter ett hårt pass i eller utanför pisten. Carlsberg Hof är kanske inte det mest komplexa ölet men målet på en afterski är ju egentligen inte att avgöra vilken humle som smakar bäst utan att dricka många öl på kort tid, slira runt i pjäxor och sjunga med i gamla klassiker. Och då passar faktiskt en hof bättre än i något annat sammanhang. Kanske med en liten Jägermeister på sidan?

Optimala drycken i backen

Varm choklad

Det finns många olika recept och lika många produkter för att göra varm choklad. Allt från den enklaste möjliga blandningen av socker, kakao och mjölk till tveksamma maskiner med färdigblandad varm choklad på ett knapptryck till exklusiva chokladpulver eller chokladpellets. Jag älskar dem alla och tycker att en varm choklad med vispad grädde är bland det godaste men kan dricka i backen. Själv kör jag helst slalom nykter men för den som vill, häll i en skvätt rom. Om man vill lyxa till det så är en god mjölk och grädde något som höjer smaken.

klar

Artikellänk är kopierad

Clara Grabe
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro