ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

6 drycker för att få Eurovision-känsla

Clara Grabe · 12 Maj 2017
Uppdaterad 12 Maj 2017
Clara Grabe ger sina bästa dryckestips inför finalen.

Clara Grabe ger sina bästa dryckestips inför finalen. Foto: TT bild


Snart är finalen här, vem vinner i år. Italien, Bulgarien, Portugal, Sverige och Belgien ligger bra till. Varför inte hälla upp något från de potentiella vinnarnas länder i glaset?

klar

Artikellänk är kopierad

Italien2015 Bacio della Luna, Prosecco Superiore Brut, Venetien, Italien, nr 2332, 109 kr, 750 m, 11 % alkoholMousserande vin från Italien känns som helt rätt dryck för Eurovision. Den italienske sångaren är segertippad och vad känns mer festligt än bubblor. Att vinet dessutom har ett namn som lika gärna kunde vara en låttitel gör att stämningen blir total. Prosecco är ett enklare mousserande vin som alltid har en väldigt lätt, fruktig och pigg karaktär. Prosecco ska drickas ungt och smakar som päron och äpplen, nästan som Piggelin. Lätt att tycka om och det brukar passa de flesta.

Bulgarien2015 Lily Chardonnay/Sauvignon Blanc, Danube Plain, Bulgarien, nr 2973, 69 kr, 750 ml, 13 % alkoholEurovision känns som det perfekta tillfället att prova någonting nytt. Och jag skulle tro att bulgariskt vin är nytt för de flesta. Det här är inte det mest komplexa vinet men det har en fruktig och lite tropisk smak från Chardonnay och en friskhet från Sauvignon Blanc. Det passar perfekt att dricka som en ”dagens” med is, soda och citron. Danube Plain ligger i norra Bulgarien, varma somrar och många soldagar passar bra för att odla vin. Landet har en lång historia av vinproduktion.

SverigeFolkes Ofiltrerade Lager, Östergötland, Sverige, nr 88910, 20,80 kr, 330 ml, 4,9 % alkoholÄven Sveriges bidrag ser ut att ha chans att hamna högt upp i resultatlistan i år. Så för den ölsugna finns det mycket gott att välja på. Jag tycker att det är godast att dricka en ljus lager när jag sitter framför tv:n och hejar. Det finns oändligt med mikrobryggerier i Sverige och det är så roligt att många provar på att brygga öl. Folkes lager är väldigt fräsch och frisk med citrustoner. Att den dessutom är ofiltrerad älskar jag. Det ger en krämighet till ölen och rundare struktur. Passar dessutom väldigt bra till salta smaker om ni dukar fram något att tugga på.

BelgienCidrerie Stassen, Belgien, nr 91824, 49,90 kr, 750 ml, 7,4 % alkoholBelgien, känt för öl, producerar även en del cider. Frukten går mot mer mogen och gul frukt med lite örtiga toner och en jordighet i smaken. Det här är så gott och lättdrucket. Dessutom är hela presentationen väldigt charmig med champagnekork och grimma. Servera cidern med is och en skiva äpple eller citron. Äpplen som används till cider är helt olika dem vi äter. De har tjockt skal och är ofta beska och syrliga. Tack vare syran och bitterheten blir det en dryck som är balanserad och inte bara söt som juice.

LÄS MER
6 drycker till tacos

Portugal2014 Vallado Tinto, Douro, Portugal, nr 92503, 160 kr, 750 ml, 13,5 % alkoholLängs floden Douro som korsar Portugal och fortsätter in i Spanien odlas enorma mängder vindruvor till många fantastiska viner. Druvorna till portvin växer här och även de spanska vinerna från Ribera del Duero kommer från flodens stränder. I Portugal gör man både portvin och vanliga röda viner i Douro. De röda vinerna blir kraftfulla, koncentrerade och mörka i färgen. Vallado har en karaktär av mörka bär och plommon, choklad och tobak. Det här är ett vin som passar den som gillar fylliga viner och kommer allra mest till sin rätt i kombination med kötträtter.

AustralienBillabong Sparkling Brut, South Australia, nr 1945, 58 kr, 750 m, alkoholfriAustralien kvalade precis in på min lista som nummer sex på betting-sidan. De tävlar sedan 2015 i Eurovision och de verkar hålla sig kvar i tävlingen. Australien är ett viktigt vinland och de producerar allt från fylliga röda prestigeviner till lätta alkoholfria bubbel. Billabong är fruktigt och blommigt. Det är något sött men det gör ingenting för det finns ändå en syra som balanserar sötman. Det är tillverkat som ett vanligt vin och sen har man tagit bort alkoholen. Perfekt för den som vill hålla sinnet klart genom hela tävlingen.

LÄS MER
6 drycker i olika prisklasser
klar

Artikellänk är kopierad

Clara Grabe
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro