ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

6 drycker för en något svalare sensommar

Clara Grabe · 18 Aug 2018
Uppdaterad 18 Aug 2018

Foto: Jamie Street/Unsplash


Efter flera månader av värmebölja, högtryck och torka börjar det äntligen komma svalare vindar och en och annan regnskur. Och genast blir smaklökarna sugna på annat än iskall öl och rosé.

klar

Artikellänk är kopierad

Lätt och elegant rött vin

2017 Heinrich Pinot Noir, Burgenland, Österrike, nr 90050, 139 kr, 750 ml, 12,5 % alkohol

Idag släpps denna goding på Systembolaget. Det perfekta sensommarvinet att bunkra upp med. Österrike är framförallt känt för sina vita viner på druvan Grüner Veltliner men de röda vinerna från landet ska inte underskattas. Pinot Noir är en druva som ger lätta och eleganta viner och just från Österrike får de en härlig örtighet och en något kryddig karaktär. Servera den gärna sval tillsammans med fågel eller om du skulle få tag på några kantareller.

Ur vulkanisk jord

2016 Cos Nero di Lupo, Sicilien, Italien, nr 95876, 179 kr, 750 ml, 11 % alkohol

Vinerna från Sicilien ligger mig varmt om hjärtat. Den vulkaniska gjorden på ön ger en otroligt fin och originell karaktär till vinet som blir mineraligt och nästan salt på tungan. Giambattista Cilia, Giusto Occhipinti och Cirino Strano är vännerna vars initialer står bakom namnet Cos. Vinerna från Cos framställs enligt biodynamiska principer, man ser hela vingården som ett kretslopp och kräver aldrig mer av naturen än den kan producera på egen hand.

Från urgammal fruktodling

2017 Gränsöömust, Sverige, nr 11903, 25 kr, 375 ml, alkoholfri

Vid Mälaren ligger Grönsöö Säteri och Sveriges äldsta kommersiella fruktodling. I denna must har man använt äppelsorterna signe tillisch, lobo, ingrid marie, åkerö och aroma. Smaken är mogen med toner av gula äpplen vilket gör att musten får en något höstligare smak och passar helt perfekt till rostade rotfrukter, gratinerad chevre eller rätter med fläsk. Den har en gyllengul färg och bör serveras kyld.

Säkert kort

2016 Couvent des Jacobins, Bourgogne Blanc, Frankrike, nr 5798, 149 kr, 750 ml, 12,5 % alkohol

Det här är klassikern som alltid har en plats i min kyl. Vinstilen blir aldrig tråkig eller omodern och den passar till många olika rätter och smaker. Speciellt när vi byter ut våra sallader till tillagade grönsaker och fetare tillbehör i samklang med att temperaturen blir svalare och kvällarna mörkare. Den stora gröna druvan för vita viner i Bourgogne är Chardonnay, den odlas världen över men just i detta distrikt har den oändlig potential.

Nya världens charm

2016 Wente, Morning Fog Chardonnay, Kalifornien, USA, nr 74147, 139 kr, 750 ml, 13,5 % alkohol

Wente Chardonnay är ett väldigt tydligt exempel på hur druvan Chardonnay utvecklas i ett varmare klimat som Kalifornien. Jämför gärna detta vin med Couvent de Jacobins för att få en tydlig bild av hur olika två viner på samma druva kan bli beroende på växtplats och vinmakning. Här har ni ett vin packat med smaker av tropisk frukt, gula plommon och vanilj. Det passar till smakrika fisk- och fågelrätter eller en krämig risotto.

Drick nu eller om några år

2017 Domäne Wachau Riesling Federspiel, Niederösterreich, Österrike, nr 96147, 179 kr, 750 ml, 12,5 % alkohol

Till sensommarens kräftor eller de första få kantareller som augusti bjuder på är det här ett riktigt bra vin. Riesling i Österrike får en fin fetma och rondör som påminner om den i Alsace men utan att bli fullt så aromatisk. Precis som Heinrich Pinot Noir har även detta vita vin en örtig och frisk ton. Wachau är känt för sina vita viner med lång lagringspotential så våga köpa några extra flaskor, det går utmärkt att lägga dem i källaren i flera år.

LÄS MER
Clara Grabe tipsar: Sex drycker som passar veganen
klar

Artikellänk är kopierad

Clara Grabe
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro