ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

6 drycker för olika väder

Clara Grabe · 1 Jun 2017
Uppdaterad 1 Jun 2017
Clara Grabe tipsar om drycker för olika väder.

Clara Grabe tipsar om drycker för olika väder. Foto: IBL


Sommaren står för dörren och att olika väder har olika kläder vet de flesta men det är faktiskt också så att olika väder behöver olika drycker för att upplevas bäst. Och egentligen är det nog så att ju bättre väder desto lägre krav på drycken…

klar

Artikellänk är kopierad

Strålande sol och värmeböljaBistro Lager, Sverige, nr 1268, 13,90 kr, 330 ml, 4,2 % alkoholNär solen gassar och sommaren slår värmerekord är det otroligt läskande med en kall öl. Det som vi kallar för mellanöl är en klass som inte funnits i Sverige sen 1977 men alla vet ändå vad man syftar på. Mellanölen är idealisk på sommaren, då det är lätt hänt att en öl sveps upp på några minuter i värmen. Spendrups bryggmästare och några framstående svenska kockar har tagit fram Bistro Lager tillsammans. Den har en lätt men ändå smakrik karaktär och passar både som törstsläckare men även till mat.

Den perfekta sommardagenSoberano Gran Reserva 12, Spanien, nr 331, 243 kr, 700 ml, 38 % alkoholNär allting stämmer, du är ledig, solen skiner, en lätt bris i luften och i trevligt sällskap. Då är det ett optimalt tillfälle att göra en kanna sangria. Det som behövs är en flaska rött spanskt vin, några centiliter brandy, skivor av apelsin och äpple, lite sockerlag och apelsinjuice. Blanda allt detta i en stor kanna, kyl det väl och servera sen med is. Det är somrigt och supergott och vi måste ta tillbaka möjligheten att bjuda på någon form av bål utan att det ska kännas fånigt.

Under ett lätt sommarregnDimbula, Ceylon, Sri Lanka, 50 gram, 40 kr, intemoodfortea.se, alkoholfriTänk dig att du sitter under ett parasoll eller på en veranda när det regnar lite lätt ovanför och det doftar så där underbart som det bara gör just på sommaren. Sommarregnet kommer som en svalkande lättnad för att det har varit så varmt. Naturen får andas och allting tar en paus. Ett perfekt tillfälle att duka fram iste. Det är enkelt att göra själv. Börja med att brygga ett vanligt svart te, låt inte bladen ligga i för länge utan ta upp dem efter någon minut. Låt det svalna och söta med sockerlag och smaksätt med citrus. Servera det sen med is och citronskivor.

När det ösregnar och blåserHernö Gin, Sverige, nr 86927, 316 kr, 500 ml, 40,5 % alkoholTrösta dig med en gin & tonic när sommaren strejkar och det blåser kallt. Det kan ju faktiskt vara riktigt mysigt att krypa upp i en fåtölj och tända en brasa en sådan dag. Så länge inte hela sommaren består av enbart regniga dagar, då får man nog byta ut spriten mot något annat. Men nu låtsas vi att denna regniga dag är unik. Ta fram brädspel eller yatzy och blanda en god GT. Hernö Gin är en elegant gin med mycket citrus- och enbärstoner. Drick den tillsammans med is, citron och en god tonic och vädret blir oviktigt.

Mulet och kyligt2014 Domaine de la Côte Blooms Field Pinot Noir, Santa Rita Hills, Kalifornien, USA, nr 99032, 561 kr, 750 ml, 12,5 % alkoholNär det är mulet och kyligt och det kanske har varit så ett tag är det lätt att tappa hoppet på sommaren. Sista-minuten-priserna går upp och det kostar hur mycket som helst att ta sig härifrån. Istället för att lägga pengarna på en överprisad charterresa kan man satsa på att köpa massa gott vin och lägga fokus på att laga god mat och njuta av lyxigt vin. Blooms Field är en fantastisk Pinot Noir med en mjuk och bärig karaktär och hög koncentration. Det lagras i 20 månader på ekfat vilket ger en lite rostad ton till vinet.

En ljummen sommarkväll2015 Bourgogne Blanc ”Jurassique”, Brocard, Frankrike, nr 5688, 112 kr, 750 ml, 12,5 % alkoholNi vet de där kvällarna som man inte vill ska ta slut någonsin. Det går att sitta ute sent på kvällen och det blir knappt mörkt för solen är uppe så sent. Spegelblankt vatten och en och annan mygga som surrar lite irriterande. En sådan kväll behöver ett gott vin som man kan dricka länge utan att tröttna. Jurassique är precis det. Det finns en balans mellan den fruktiga och friska smaken och en lätt smörighet. Brocard är en stor producent i Bourgogne och Chablis. En stor del av deras produktion är ekologisk.

klar

Artikellänk är kopierad

Clara Grabe
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro