ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

6 drycker i olika prisklasser

Clara Grabe · 13 Apr 2017
Uppdaterad 13 Apr 2017
Här tipsar Clara Grabe om sex drycker i olika prisklasser.

Här tipsar Clara Grabe om sex drycker i olika prisklasser. Foto: alamy


Vin varierar i pris från cirka femtio upp till tiotusentals kronor. Vad är det egentligen man betalar för när man köper ett dyrare vin? Clara Grabe förklarar.

klar

Artikellänk är kopierad

Prisvärt och ekologiskt2016 Alva, Costières de Nîmes, Rhône, Frankrike, nr 2288, 89 kr, 750 ml, 14,5 % alkoholI nästan alla fall får man vad man betalar för när det kommer till vin. Prislappen signalerar kvalitet, råvara och tillverkningsmetod. Det finns absolut undantag där man betalar mer för ett varumärke än kvalitet men det är mest när det blir riktigt höga priser. Olika viner har olika användningsområden och tillfällen och det viktigaste är att man väljer det som känns rätt. Det här är ett every-day vin som är lätt att dricka och passar till vardagsmat. Att det är ekologiskt gör bara att jag gillar det här vinet ännu mer. Prisvärt och hållbart är en bra kombination.

Dyrare vin från dyrare mark2014 Les Cailloux, Châteauneuf-du-Pape, Rhône, Frankrike, nr 79121, 299 kr, 15 % alkoholChateauneuf-du-Pape är en vinregion som ligger i Rhône. Vinområdet Chateauneuf-du-Pape har en lång historia av att producera vin och marken är dyrare än generellt i södra Rhône. Vinerna härifrån har en hög koncentration och är ofta både fruktiga och fylliga. De kräver ofta en längre lagring, helst på ekfat. Vinerna släpps senare, efter längre tid på fat och i flaska vilket ger en komplexitet och djuphet i vinet. Det passar till kötträtter av nöt eller vilt med smakrika och gärna feta tillbehör.

Gott vin och gott samvete2016 ”57 on Main”, Western Cape, Sydafrika, nr 79852, 99 kr, 750 ml, 14 % alkoholMarknaden kräver billiga viner och på vissa håll har det gått så långt att det inte längre är lönsamt att odla vin. Men det finns produkter som kostar under hundralappen och är märkta med fair trade. En garanti för att alla i kedjan får betalt, har humana arbetsförhållanden och att pengarna går tillbaka till området för att utveckla och stötta. 57 on Main finns i Systembolagets beställningssortiment och det är lika bra att beställa en låda direkt för det här fruktiga och lättdruckna vinet kommer göra succé i vår och sommar. Och dessutom går en del av pengarna till en god sak.

Varför kostar Champagne så mycket?Louis Roederer Brut Premier, Champagne, Frankrike, nr 7602, 419 kr, 750 m, 12 % alkoholMånga är fascinerade över att Champagne kostar mer än andra mousserande viner. Jag kan vara beredd att hålla med om att det är något provocerande med att stå på Systembolaget och välja vin i den prisklassen. Men när jag väl öppnar flaskan och smakar är det värt varenda krona. Det en lång och komplicerad process för att göra champagne. Framförallt är det just komplexiteten i processen och tiden som vinet lagras innan det släpps som påverkar priset. Att druvorna kostar mer än på andra platser är också en del av förklaringen.

Från medveten producent2016 Cono Sur Chardonnay, San Antonio, Chile, ekologiskt, nr 6600, 89 kr, 750 ml, 13 % alkoholNya världen är ett begrepp som i vinvärlden innefattar alla vin-odlande länder utanför Europa. På de flesta av dessa ställen går historien att göra vin inte lika långt tillbaka som i Europa och områden präglas mindre av regler. Med den friheten att odla vilken druva man vill, lagra på vilket sätt som helst och buteljera i vilken tid som helst kommer det fram möjligheter att göra olika typer av viner. Allt från enklare vardagsviner till prestigeviner som kan lagras. Jag rekommenderar att välja enklare viner som antingen är ekologiska eller fair trade. Det är ett tecken på medvetenhet.

Kvalitet från kultregion2013 Karia Chardonnay, Stag’s Leap, Napa Valley, USA, nr 79281, 349 kr, 750 ml, 13,5 % alkoholNågra faktorer som är avgörande för pris är varifrån vinet kommer, hur selektiv man är med druvorna som används till vinet, huruvida vinet lagras på små nya ekfat eller stora ståltankar, hur länge vinet lagras innan det buteljeras och om producenten är omtalad eller inte. Området Napa Valley i Kalifornien är precis som Champagne väldigt eftertraktat både bland konsumenter men även bland vinodlare. Det här är ett kvalitetsvin med stor potential att lagras även om det redan nu bjuder på både fruktig smak och en fin smörig ton av ekfat.

klar

Artikellänk är kopierad

Clara Grabe
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro