ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

6 drycker som är perfekta när EM drar igång

Clara Grabe · 8 Jun 2016
Uppdaterad 10 Jun 2016

Foto: ibl


Nu börjar fotbollsfesten. Hela Europas ögon riktas mot Frankrike och alla blågula tröjor plockas fram ur garderoben. Det finns en dryck som i princip är synonym med sportevenemang. Ingredienserna malt, vatten, humle och jäst bildar vår kära dryck öl.

klar

Artikellänk är kopierad

Ingen fotbollsfest utan burköl

Sigtuna Organic Ale, Sverige, nr 1547, 19,90 kr, 330 ml, 4,5 % alkohol

Jag vet inte riktigt varför men jag inser att det måste finnas med en öl på burk när man skriver om fotboll och bärs. Ljudet av en burk som öppnas passar liksom ihop med suset och bruset från en exalterad publik och kommentatorernas röster. Sigtuna Organic är en så kallad APA som står för American Pale Ale inspirerad av de öler som utvecklades på den amerikanska västkusten på 80-talet. Den har en tydlig humlebeska men också en karamellig smak och frisk citruston som matchar beskan.

Multikulturell öl

Ava Zêr, Zatecky Pivovar, Tjeckien, nr 88961, 16,20 kr, 330 ml, 4,8 % alkohol, Systembolagets beställningssortiment.

Vad passar bättre när hela Europa samlas än den här multikulturella ölen. Den bryggs i Tjecken av svenskar som har kurdisk bakgrund. Det är en ljus öl med en maltig smak och lätt beska. Den bör drickas ordentligt kyld, som den är eller i sällskap av lättare mat. Ava Zêr skapades för att ackompanjera en berättelse som förs vidare från en person till nästa. Skaparna bakom ölen menar att alla har en historia att berätta, hur lyder din? Kommer vi att få se historia skapas under detta EM-slutspel?

350 års historia

Kronenbourg 1664 Blanc, Frankrike, nr 1514, 15,50 kr, 330 ml, 5 % alkohol

Läskande ljus öl att släcka törsten med under spännande fotbollsmatcher. Att den dessutom är producerad i värdlandet gör den extra lämplig att dricka under kommande veckor. Det är en så kallad Witbier som är en fruktig öl delvis gjord på kornmalt och delvis på vete. Den är även smaksatt med korianderfrö och citrus för en kryddig och frisk smak. Till skillnad från många nya mikrobryggerier går Kronenbourgs historia ända tillbaka till år 1664. Det är 350 år av öltillverkning det.

För den som helst skulle stå på fotbollsplanen

Nanny State, BrewDog, Storbritannien, nr 1947, 14,90 kr, 330 ml, 0,5 % alkohol

Blir du sugen på att själv ge dig ut i halvlek och sparka lite boll kan det ju vara en fördel att hålla ner alkoholen. Det här är en riktigt bra alkoholfri öl som både doftar och smakar mycket. Den har en ordentlig humlebeska och fruktighet vilket gör att den även passar väldigt bra till mat. Bryggeriet BrewDog grundades 2007 och ökade på åtta år antalet anställda från nio till 540 personer. Bryggeriet driver även flera baren runt om i världen och finns representerade i både Stockholm, Göteborg och Malmö.

Mörk, rostad och klassisk Guinness 

Extra Stout, Irland, nr 1561, 18,50 kr, 330 ml, 5 % alkohol

Vi möter Irland i första matchen. Låt oss vinna över dem i fotboll men njuta av deras öl. Stout är en mörk öl som får sin karakteristiska färg och smak från mörkt rostad malt. Många upplever att en mörkare öl är mycket ”matigare” och att man därför blir så mätt på dem. Visst har den en viss mättande effekt i smakintensitet och komplexitet men jag tycker inte att det ska avskräcka en att dricka mer mörk öl. Ölen har en smak som präglas av rostade toner som kaffe och mörkt bröd.

Så franskt det kan bli

Pernod, Frankrike, nr 626, 267 kr, 700ml, 40 % alkohol

För omväxling kan det ju vara gott att prova något helt annat än öl. Pernod är en aniskryddad spritsort som har en örtig doft och något söt smak av just stjärnanis, citrus och lakrits. Pernod är egentligen inte en så kallad pastis men det fyller samma funktion och smakar allra bäst med en skvätt kallt vatten och möjligtvis någon isbit. Det blir inte mycket mer franskt än ett glas Pernod. Förutom att fungera som aperitif så är det en riktigt bra smaksättare i fiskgryta eller kokta musslor.

klar

Artikellänk är kopierad

Clara Grabe
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro