ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

6 drycker som passar till grillat

Clara Grabe · 17 Maj 2017
Uppdaterad 17 Maj 2017
Metros dryckesexpert tipsar om vilka drycker som passar till det grillade.

Metros dryckesexpert tipsar om vilka drycker som passar till det grillade. Foto: IBL


I helgen åker grillen fram hos många och det kommer att lukta tändvätska, eld och kol överallt. Här är drycker som passar till.

klar

Artikellänk är kopierad

Till fisk och skaldjur

2015 Laroche, Bourgogne Réserve, Frankrike, nr 5621, 119 kr, 750 ml, 13,5 % alkohol

Gillar du att grilla fisk och skaldjur så passar ett smörigt och fylligt vitt vin perfekt till. Grilltonerna i maten och ekfaten gifter sig bra. Laroche är framförallt kända för sina viner från Chablis men de har även gårdar nere i södra Bourgogne och andra delar av världen. Druvorna till det här vinet kommer framförallt från byarna Viré-Clessé och Uchizy som ligger i Mâconnais. Stora producenter äger sällan alla gårdar själva utan har kontrakt med vinbönder som de köper druvorna från.

Sparris och annat grönt

2016 Leth Grüner Veltliner, Wagram, Österrike, nr 4200, 85 kr, 750 ml, 12,5 % alkohol

Det här är det perfekta vinet till grillad sparris. Grüner Veltliner är Österrikes största druva och stolthet. Och det är som gjort för att dricka till sparris. Det här är ett krispigt och friskt vitt vin med en pepprig ton och fruktig smak med mycket mineralitet. Grüner Veltliner ska drickas ungt och i Österrike dricker man alltid den senaste årgången. Så fort det släpps en ny årgång anses förra årets vin ha passerat bäst-före-datum. Det ska vara spritsigt och ljust i färgen, nästan grönt.

Grillat kött och moget vin

2009 Lat 42, Gran Reserva, Rioja, Spanien, nr12579, 109 kr, 750 ml, 13,5 % alkohol

Mjuka tanniner och en mogen karaktär gör att det här vinet är ett perfekt grill-vin. I Rioja lagrar man generellt vinerna ganska länge på ekfat vilket påverkar vinets karaktär mycket. Det smakar vanilj, cederträ och tobak och man kan även känna något rostade toner i doften. Gran Reserva i Rioja lagras två år på ekfat och tre år på flaska innan vinet släpps. Vissa säger att det här är en stil som kommer dö ut men varför inte njuta av att få dricka moget vin direkt. De har liksom lagrat klart vinet åt dig.

Till en speciell grillkväll

2014 Shafer Merlot, Napa Valley, USA, nr 92336, 499 kr, 750 ml, 15 % alkohol

Det här är inte vinet för vilken grillkväll som helst men om du vill kosta på dig ett riktigt smarrigt vin med hög koncentration och mycket frukt till en speciell kväll är det perfekt. Merlot är inte den mest odlade druvan i Kalifornien men den passar väldigt bra i det varma klimatet. John Shafer bytte i början av 70-talet karriären inom förlagsbranschen till livet som vinbonde. Och det verkar han gjort rätt i för hans viner är både uppskattade och goda. Nu driver han vingården tillsammans med sin son.

Gott att dricka när man grillar

2016 Côtes-du-Rhône Rosé, E. Guigal, Rhône, Frankrike, nr 72773, 115 kr, 750 ml, 13,5 % alkohol

Det är nästan lika viktigt att lägga fokus på vinet som man dricker under tiden grillen blir varm och man lagar mat som det vin som faktiskt konsumeras till maten. Rosévin är somrigt och lättdrucket och gör sig som bäst under tiden man kokar ihop middagen och historier. Guigal gör viner i hela Rhône såväl norra som södra. Druvblandningen i det här vinet är klassiskt från södra Rhône med Grenache som huvudruva och en del Cinsault och Syrah. Fruktigt, torrt och friskt vin.

Varannan alkoholfri…

Mikkeller Drink’in the Sun, Danmark, nr 11994, 18,20 kr, 330 ml, alkoholfri

Öl med eller utan alkohol är en riktigt bra kombo till grillad mat, speciellt burgare eller korv. Läskande öl är dessutom väldigt gott när solen värmer precis som namnet på ölen säger. Drick den i solen och var glad. Att ta det lite lugnt med alkohol när det är varmt och soligt kan ju vara en god idé för de flesta. Det blir lätt ett par öl på en kväll så varför inte varannan alkoholfri istället för varannan vatten. Mikkeller grundades 2006 hemma i köket hos Mikkel Borg Bjergsø och har sedan dess vuxit till ett enormt företag som exporterar till 40 länder.

LÄS MER
6 drycker till tacos
klar

Artikellänk är kopierad

Clara Grabe
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro